Den klassiska musiken som format Göteborg

Göteborg är en musikstad. Men inte bara indiepop och hårdrock. Den klassiska musiken har en självklar plats i staden. Carl Magnus Juliusson har valt fem tonsättare och dirigenter som format Göteborg.

ANNONS
|
Bild: TT

Elfrida Andrée (1841–1929), tonsättare, dirigent, organist

Sveriges första kvinnliga telegrafist och Europas första kvinnliga domkyrkoorganist. Komponerade symfonisk musik, kammarmusik och opera, och arbetade för att demokratisera klassisk musik genom att arrangera mängder med folkkonserter.

Wilhelm Stenhammar (1871–1927), tonsättare, dirigent

En av Sveriges stora tonsättare, känd inte minst för sina nationalromantiska symfonier och tondikter, körsången ”Sverige”, samt pianoverk. Chefdirigent för Göteborgs orkesterförening, nuvarande Göteborgs symfoniker, mellan 1907–1922.

Gösta Nystroem (1890–1966), tonsättare, musikkritiker

Flyttade till Göteborg på 1930-talet och sedan till Särö som han kommit att starkt förknippas med. Berömd för sin impressionistiskt färgade modernism, sina sånger och skildringar av havets kyla och dån. 2022 satte Göteborgsoperan upp hans ”Herr Arnes penningar”.
Bild: GP

Sven-Eric Johanson (1919–1997), tonsättare, organist

Mångsidig tonsättare och nyckelperson i Göteborgs musikliv. Drev experimentella Ny scen i Haga och skrev musik för Stadsteatern och Folkteatern. Har komponerat mycket körmusik, 12 symfonier, en konsert för nyckelharpa och en ännu ouppförd opera på ”Sagan om ringen”!
Bild: Anders Hofgren

Herbert Blomstedt (1927–), dirigent

Herbert Blomstedt är Sveriges i dag absolut främste dirigent, fortfarande högst aktiv vid 95 års ålder. Föddes i Springfield, Massachusetts, men räknar Göteborg som sin uppväxtstad. Det var här han också fick sin första musikutbildning. Debuterade med Göteborgs symfoniker 1953!

LÄS MER:Kulturen som skapade Göteborg

LÄS MER:Fem tv-serier som format Göteborg

LÄS MER:Kärlek och uppror plus lite kalabalik – här är filmerna som format Göteborg

LÄS MER:Fem låtar som format Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS