Goda och lyxiga recept på tre sorters lasagne

Är lasagne en klassiker i det svenska hushållet? Anja Olaug Jelinek tror det. När vi om 30 år ska definiera husmanskosten är hon helt säker på att lasagnen kommer kvala in som en ny modern del.

ANNONS

Jag har tagit fram recept på tre olika lasagne. En klassisk med bechamel och färssås, som vi känner igen eller förväntar oss den. En med bakad tomat och mixad brieost som är en lyxigare och roligare variant. Sist men inte minst har vi kronjuvelen: En öppen lasagne med vårens primörer, sparris och rädisa tillsammans med beurre blanc, vårens och sommarens godaste sås. Hoppas det ska smaka!

Öppen lasagne med sparris och beurre blanc.
Öppen lasagne med sparris och beurre blanc. Bild: Anja Olaug Jelinek

Öppen lasagne med sparris och beurre blanc

4 stora eller 8 små portioner

Beurre blanc är den ultimata såsen till sommarens primörer. Den är syrlig, fet och krämig. Kan serveras varm och ljummen. Tillsammans med sparris och pasta blir denna rätt oemotståndligt god.

ANNONS

350 g färska lasagneplattor

2 knippen sparris (ca 500 g)

4 rädisor

Beurre blanc:

2 schalottenlökar

1 msk vitvinsvinäger

1/2 dl torrt vitt vin

2 dl vispgrädde

75 g smör

Zest och saft från 1/2 citron

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Vi börjar med beurre blanc. Finhacka schalottenlök och koka den i vinäger och vitt vin tills nästan all vätska är borta. Häll på grädde och koka upp, låt sjuda cirka tio minuter under uppsyn, grädden ska reduceras en aning.

Skär smöret i mindre kuber och vispa ner det successivt. När såsen är tjockare och blank är den klar. Smaka av med citronzest, citronsaft, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Skiva rädisorna tunt och lägg i isvatten, då blir de krispiga.

Spara fyra sparris till dekoration och skiva resten av sparrisen. Koka upp välsaltat vatten, ta av från plattan och tillsätt den skivade sparrisen. Låt ligga i kokvattnet i cirka fyra minuter.

Strimla resten av sparrisen och gör samma sak med kokande vatten.

Koka upp välsaltat vatten till pastan och koka lasagneplattorna ett par minuter, enligt instruktion på förpackningen. Bygg sedan din öppna lasagne genom att lägga en platta på tallriken, därefter beurre blanc, sparris och så gör du detta i cirka tre lager, det beror på vilken sorts pasta du har. Du ska ha lite beurre blanc kvar till topping. Toppa lasagnen med beurre blanc, strimlad sparris, skivade rädisor, god olivolja och lite citronzest och citronsaft.

ANNONS
Lasagne med bakad tomat och vispad brie.
Lasagne med bakad tomat och vispad brie. Bild: Anja Olaug Jelinek

Lasagne med bakad tomat och vispad brie

6 portioner

Denna lasagne är något utöver det vanliga. Ugnsbakad tomat, som har otroligt mycket umami, tillsammans med mixad brieost som är krämig, ostig och smarrig.

900 g körsbärstomater

4 vitlöksklyftor

3 msk god olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

500 g brieost

2 dl torkade belugalinser

350 g färska lasagneplattor

1 dl crème fraiche

1 mozzarella

Till servering:

En klick crème fraiche per portion

Friterad salvia

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg körsbärstomaterna i en ugnssäker gryta tillsammans med hela vitlöksklyftor, olivolja, salt och svartpeppar. Baka i ugnen cirka en timme. Mixa sedan snabbt med en stavmixer, det ska vara lite bitar kvar. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Skär bort alla kanter på brieosten och mixa tills den blir krämig. Du ska använda matberedare eller liknande där du mixar med en kniv.

Koka upp belugalinser i saltat vatten. Låt koka enligt förpackningens instruktioner tills de är klara. Låt vattnet rinna av och skölj i kallt vatten.

Varva i denna ordning i en form: Lasagneplattor, mixad brie, rostad tomatsås, belugalinser och lasagneplattor. Fortsätt tills allt tagit slut. Avsluta med crème fraiche och smulad mozzarella på toppen.

Grädda i 40 minuter. Servera gärna med en klick crème fraiche och friterad salvia.

ANNONS
Klassisk lasagne.
Klassisk lasagne. Bild: Anja Olaug Jelinek

Klassisk lasagne

6 portioner

Jag kan inte säga det nog: parmesankanter ska du spara på. Jag brukar slänga in dem i frysen och sedan ner i en tomatsoppa eller färssås. Ett superknep när du vill få till en god umamismak.

Ca 250 g lasagneplattor

2 dl finriven parmesan

Färssås:

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

500 g färs

4 msk tomatpuré

1 dl vitt vin

Ca 400 g hela tomater på burk

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

1,5 msk brynt schalottenlökfond

1 parmesankant (valfritt)

Bechamelsås:

90 g smör

6 msk vetemjöl

10 dl mjölk

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Vi börjar med färssås. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs i olja tills den blir genomskinlig i en gryta. Tillsätt färsen och stek tills den blir genomstekt eller fått färg. Ner med tomatpuré och låt steka hårt, tills den bränns en aning. Häll på vitt vin och låt reducera bort.

Häll på tomater, kryddor, parmesankant och fond. Låt puttra cirka 15 minuter.

Under tiden gör vi bechamel. Smält smör och tillsätt vetemjöl, låt steka tills det fått färg. Häll på hälften av mjölken och vispa tills den blir något tjock. Tillsätt resten av mjölken och sjud under omrörning tills det tjocknat. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

ANNONS

Varva lasagneplattor, bechamel och färssås. Avsluta med bechamel och riven parmesan. Grädda i ugn 40 minuter.

LÄS MER:Upptäck hot honey – hett, sött och klibbigt

LÄS MER:80-talets bästa rätter – återupplev klassikerna

LÄS MER:Recept för en extra god brunch eller frukost

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS