Den svenska förundersökningen kring grovt sabotage mot den ryska gasledningen Nord Stream i Östersjön läggs nu ned.
Den svenska förundersökningen kring grovt sabotage mot den ryska gasledningen Nord Stream i Östersjön läggs nu ned. Bild: Svenska Kustbevakningen

Beskedet: Den svenska utredningen kring Nord Stream läggs ned

Den svenska förundersökningen kring sabotaget av den ryska gasledningen Nord Stream i Östersjön läggs, som väntat, ned.
Material har nu lämnats över till tyska myndigheter – som fortsatt utreder händelsen.
– Svensk jurisdiktion saknas, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Den 26 september 2022 genomfördes det Åklagarmyndigheten betecknar som ”flera angrepp på internationellt vatten” riktade mot den ryska gasledningen Nord Stream i Östersjön.

Sedan dess har en brottsutredning kring grovt sabotage pågått under ledning av kammaråklagare Mats Ljungqvist. Utredningsarbetet har genomförts av Säkerhetspolisen.

Nyligen rapporterade tyska medier att den svenska utredningen kommer att läggas ned. Att så är fallet bekräftas nu av den svenska Åklagarmyndigheten.

”Förundersökningens primära syfte har varit att undersöka om svenska medborgare varit inblandade i gärningen och om svenskt territorium använts för att genomföra gärningen och därmed riskerat att skada svenska intressen eller Sveriges säkerhet” skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
Flygbild tagen av Kustbevakningen.
Flygbild tagen av Kustbevakningen. Bild: Svenska Kustbevakningen

Åklagaren: ”Svensk jurisdiktion saknas”

Vidare konstateras att attackerna skedde på internationellt vatten och att man inte funnit något som tyder på att svenska medborgare varit inblandade. Svenska myndigheter uppges ha en ”god bild” av händelseförloppet.

– Förundersökningen har varit systematisk och noggrann. Bland annat har ett stort antal fartygsrörelser analyserats i syfte att förstå vad som har hänt. Utöver det har en omfattande brottsplatsundersökning genomförts och ett flertal förhör har hållits i ärendet. Mot bakgrund av den lägesbild som vi nu har kan vi konstatera att svensk jurisdiktion saknas, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Han lyfter särskilt fram den svenska marinen och Kustbevakningens snabba insatser som avgörande för att ”säkra brottsplatsen”.

Under utredningen har det också funnits ett nära samarbete med ett flertal andra länder, där Danmark och Tyskland nämns särskilt, i Östersjöregionen.

Material har överlämnats till Tyskland

Den tyska förundersökningen kring sabotaget av Nord Stream kommer att fortsätta.

– Vi har haft ett fördjupat samarbete med den förundersökning som bedrivs av tyska myndigheter. Inom ramen för detta rättsliga samarbete har vi kunnat överlämna material som kan användas som bevisning i den tyska förundersökningen, säger Mats Ljungqvist och fortsätter:

– På grund av den sekretess som råder för internationellt rättsliga samarbeten kan jag inte ytterligare kommentera det samarbete som har skett. Jag kommer med hänvisning till detta inte heller kunna kommentera något ytterligare kring den svenska utredningens slutsatser eller kommentera eventuella misstänkta personer i den svenska utredningen.

ANNONS

LÄS MER:Uppgifter: Utredning om Nord stream kommer att läggas ner

LÄS MER:Stärkt skydd efter ökad hotbild i Östersjön

LÄS MER:Politiskt känsligt om Ukraina skadat Nord Stream

ANNONS