Gassprängningen som skedde i Östersjön i september förra året utreds av åklagare både i Sverige och i Tyskland. Arkivbild.
Gassprängningen som skedde i Östersjön i september förra året utreds av åklagare både i Sverige och i Tyskland. Arkivbild. Bild: Danska Forsvaret

Politiskt känsligt om Ukraina skadat Nord Stream

De nya medieuppgifterna om att ukrainsk militär skulle ligga bakom sprängningen av Nord Stream lägger till ytterligare en pusselbit till teorin om att Ryssland är oskyldigt till sabotaget.
– Det är politiskt känsligt, säger Ilmari Käihkö, forskare vid Försvarshögskolan.

ANNONS

I går publicerade Washington post och Der Spiegel en gemensam granskning där ukrainsk militär pekas ut som skyldig till sprängningen av Nordstream 1 och 2 i fjol.

Men om det stämmer att ukrainska aktörer ligger bakom är svårt att avgöra utifrån artikeln, anser Ilmari Käihkö, docent vid Försvarshögskolan.

– De som uttalar sig är anonyma källor. Vi vet inte vilka de är och jag undrar varför de vill läcka information till media.

Samtidigt tycker han att artikeln är intressant. I Tyskland och USA har uppgifter om att ukrainska aktörer skulle ligga bakom sabotaget dominerat media på senare tid. Bland annat rapporterade Der Spiegel i augusti att en tysk utredning pekar på ukrainsk inblandning.

ANNONS

– Det här blir ytterligare en pusselbit i den här teorin.

I Sverige å andra sidan tycks många hålla fast vid teorin om Ryssland som skyldig, oavsett vilka uppgifter som läggs fram i utlandet, anser Ilmari Käihkö.

Politiskt känsligt

Skulle det visa sig att ukrainsk militär faktiskt låg bakom sabotaget skulle det kunna bli diplomatiska problem, uppger han.

– Det finns stora politiska intressen. Så fort Ukraina börjar gå utanför landets egna gränser kommer det att väcka frågor. Då blir kriget internationaliserat och dessutom blir det svårare för dem att säga att de bara agerar i självförsvar.

Det skulle också leda till svåra avvägningar för de länder som i dag stödjer Ukraina både militärt och ekonomiskt. Gasledningen ägs av bland annat tyska företag, de skulle antagligen vilja kräva Ukraina på ekonomisk kompensation för sabotaget.

Samtidigt vill Tysklands regering fördubbla det tyska militära stödet till Ukraina 2024, uppger anonyma källor till Bloomberg.

Presidenten inte inblandad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har konsekvent förnekat ukrainsk inblandning i sprängningarna. Washington Post skriver att presidenten medvetet hölls utanför planeringen.

Enligt uppgifter till tidningarna ska en namngiven militär ha lett en grupp på sex personer som utförde sabotaget. Mannen ska ha fått order från högre ort. Enligt Ilmari Käihkö rör det sig om Ukrainas överbefälhavare.

ANNONS

– Det är ny information för mig. Och det får mig att undra om militären tror att de vet bättre än politikerna, eller om de har försökt skydda politikerna så att de juridiska och politiska konsekvenserna blir mildare? Vi vet inte tillräckligt.

TT har sökt kammaråklagare Mats Ljungqvist som jobbar med Sveriges utredning av sabotaget av Nord Stream, men han avböjer en intervju med hänvisning till förundersökningssekretess samt utrikessekretess.

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland på Östersjöns botten, den 26 respektive den 27 september förra året.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november 2022 bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

ANNONS