Gasläckan vid Nord stream 2 utanför Bornholm, bild tagen den 29 september av Danska försvaret.
Gasläckan vid Nord stream 2 utanför Bornholm, bild tagen den 29 september av Danska försvaret. Bild: Danska Forsvaret

Uppgifter: Utredning om Nord stream kommer att läggas ner

Den svenska utredningen om sabotaget mot gasledningen Nord stream kommer att läggas ner, enligt källor till flera tyska medier. De svenska bevisen kan dock komma till nytta för tysk polis, som har utrett sabotaget parallellt med den svenska utredningen.

ANNONS
|

Sprängningen av gasledningen Nord stream skedde i september 2022 och har sedan dess utretts av svenska säkerhetspolisen. Utredningen har syftat till att klargöra eventuell svensk koppling till brottet.

– När det gäller händelsen så är det fråga om ett grovt sabotage på internationellt vatten riktat mot infrastruktur vars ägare inte är kopplade till Sverige. Fokus för den svenska utredningen är framför allt att se om något svenskt intresse eller svensk säkerhet hotats, till exempel om svenskt territorium använts för att genomföra sabotaget, säger förundersökningsledare Mats Ljungqvist till Expressen.

Uppgifter: Svensk utredning läggs ner

Under måndagen meddelade Mats Ljungqvist att ett beslut om den svenska utredningen kring sabotaget kommer i veckan.

ANNONS

Sprängningen av Nord stream utreds även i Tyskland av den federala riksåklagaren och den federala kriminalpolisen (BKA).

Gasledningarna går på internationellt vatten men i svensk ekonomisk zon, varför det parallellt med den tyska utredningen också har utretts av Sverige. Men enligt uppgifter till flera tyska medier, som Süddeutsche Zeitung, ARD och Zeit, kommer beslutet att vara att det svenska fallet läggs ner.

Enligt Süddeutsche Zeitung ska åklagaren inte ha hittat några specifika misstänkta under förundersökningen.

Den tyska tidningen Zeit skriver att en eventuellt nedlagd svensk utredning inte kommer påverka den tyska. Enligt tidningen är det, till och med, möjligt att en nedlagd utredning i Sverige kan ”spela de tyska åklagarna i händerna”, då överförande av bevis mellan länderna möjliggörs.

Tysk polis och BKA:s utredare ska enligt uppgift till flera tyska medier vara särskilt intresserade av delar av de trasiga rör som den svenska militären hämtade från Östersjön strax efter explosionerna hösten 2022. De tyska utredarna skulle då kunna jämföra spåren av sprängämnen på rören med de spår som säkrades på segelyachten Andromeda, som man misstänker ska ha använts i sabotaget.

De tyska medierna rapporterar att utredarna misstänker att ett dykarteam från Ukraina placerat sprängämnen vid ledningarna från yachten.

ANNONS

LÄS MER:Beslut på gång i utredning om Nord Stream

LÄS MER:Sprängningen av Nord Stream kan kosta Sverige

LÄS MER:Tysk Nord Stream-utredning pekar på Ukraina

ANNONS