Mellan jul och nyår förra året åtalades elva personer för miljöbrott, varav fem av dem för grovt miljöbrott. I den förundersökningen listades 21 platser där avfall lämnats på hög, grävts ner eller staplats paketerat i platsemballage. I centrum av den stora avfallshärvan fanns företaget Think pink.
GP har tidigare berättat om många av de platser där avfall har lämnats. Det handlar exempelvis om Skultuna, Hova, Laxå och Botkyrka. Även miljöbrottsexperten Nils Hydén har påpekat hur omfattande Think Pink-härvan är.
– Det här är Sveriges största miljöbrott alla kategorier, har han tidigare sagt till GP.
På några av platserna har kommun eller fastighetsägare sett till att marken har undersökts. Då har de hittat förhöjda halter av flera olika miljögifter. Dessutom har avfallet fattat eld på flera platser och röken som bildats har också kunnat sprida miljögifter, som exempelvis dioxiner.
Åtalet i mellandagarna handlade om föroreningar som kan skada människor, djur eller växter. Straffet för grovt miljöbrott är mellan sex månader och sex år.
Nu har det kommit ett nytt åtal, men nu gäller det istället ekobrott. Think pink har tjänat stora belopp på att samla in bygg- och rivningsavfall från olika företag, främst i Stockholmsområdet. De har uppgett att de ska sortera upp och återvinna avfallet, men istället ligger det nu tusentals ton kvar på vissa platser och på andra har kommunerna själva valt att städa upp med pengar ur egen ficka. Men det kan komma att kosta kommuner eller privatpersoner många ytterligare miljoner att ta hand om.
Samtliga inblandade nekar till miljöbrotten.
Kammaråklagare Anders Gustafsson, som lett förundersökningen gällande ekobrott, väljer att åtala fyra personer. Det handlar om grova bokföringsbrott, grov oredlighet mot borgenär och grov trolöshet mot huvudman.
Vad anser du är allvarligast i det här åtalet?
– Det är svårt att gradera, men de som bolaget är skyldiga pengar uppskattar ju givetvis inte att det försvinner pengar, dels till privata kostnader och dels några månader innan konkursen. Och att man har gett en felaktig bild av bolagets ekonomi är också allvarligt på ett annat sätt, säger Anders Gustafsson.
Enligt honom består trolösheten mot huvudman i att drygt 6,3 miljoner av bolagets medel har använts för privata utgifter. Punkten grov oredlighet mot borgenär avser att drygt 9 miljoner kronor har förts över till moderbolaget strax före konkursen.
Enligt åtalet har bland andra Bella Nilsson under flera års tid också bokfört falska fakturor samt blåst upp bolagets siffror i årsredovisningar. Detta är grunden för anklagelserna om grovt bokföringsbrott.
Miljöbrottet har kallats det största någonsin i Sverige, hur stort är det här ekobrottet?
– Det är definitivt inte det största i Sverige, men det är ganska stort och ganska mycket pengar. Men miljöbrottet var ju fullkomligt unikt, säger han.
Nyheten i korthet
Think Pink-utredningen beskrivs som Sveriges största miljöbrottsutredning någonsin. Elva personer delgavs misstanke om brott, bland andra Think Pinks tidigare vd och ägare Bella Nilsson som gjorde sig känd under namnet Queen of trash. Åtal gällande miljöbrott av olika grad väcktes mellan jul och nyår 2023.
Enligt GP:s beräkningar har minst 200 000 ton avfall som skulle återvinnas av Think Pink lämnats kvar på ett tjugotal platser i Sverige.
Det innebär att miljöfarliga ämnen, som t. ex. dioxiner och flamskyddsmedel, riskerar läcka ut i natur och grundvatten.
Kostnaden för kommuner, myndigheter och fastighetsägare för att ta hand om avfallet väntas bli sammanlagt flera hundra miljoner kronor.
De misstänkta personerna nekar alla till brott.
Advokaten: Bella Nilsson förnekar brott
Bland de åtalade finns Bella Nilsson, som nu går under ett annat namn, som ägt och agerat vd för bolaget Think pink. Hon har själv kallat sig för ”Queen of trash” och fanns också bland de 11 som åtalades för grovt miljöbrott i december. Den rättegången väntas starta i höst.
Bella Nilsson åtalas för grova bokföringsbrott, grov trolöshet mot huvudman och grov oredlighet mot borgenär.
– Hon har varit vd och styrelseledamot och då har man ett väldigt stort ansvar för vad som händer i bolaget. Och dessutom är det hon som har genomfört många åtgärder och det är hon som bestämmer över bolaget, säger Anders Gustafsson.
Åklagaren begär att tingsrätten skall besluta om näringsförbud och han begär också att tillgångar för 15,5 miljoner kronor tas i kvarstad hos Bella Nilsson.
Advokaten som företräder Bella Nilsson rörande anklagelserna om miljöbrott, Jan Tibbling, avböjer att kommentera det nya åtalet då hon försvaras av en annan advokat för de misstänkta ekobrotten. När GP når advokaten Fredrik Zettergren har han inte hunnit gå igenom åtalet ännu.
– Hon förnekar brott. Det gör hon, men det är väl det jag kan säga nu eftersom jag inte sett det än, säger Fredrik Zettergren.
– Eftersom hon förnekar brott så bestrider hon naturligtvis talan om näringsförbud och kvarstad, det följer av själva inställningen.
GP har sökt samtliga övriga åtalades advokater. Två av dem har återkommit och meddelat att deras klienter förnekar brott i sin helhet. En av advokaterna framhåller dessutom att åtalet faller på objektiv grund.
”Min klient har inte haft någon ledande befattning i verksamheten eller någon annan roll som gör att han ska anses som ansvarig för de gärningar som åklagaren nu felaktigt åtalat honom för”, skriver advokaten Filip Rydin.
Think Pink
NM Trading & Transport, NMT, startades 1998 men blev uppmärksammat efter 2014 då Bella Nilsson blev vd och ägare och marknadsförde avfallshanteringen under namnet Think Pink.
Ett dotterbolag, Resurs-Recycling i Stockholm AB, fanns också. Båda bolagen gick i konkurs i oktober 2020.
Moderbolag var NMT Think Pink AB, som efter de rörelsedrivande bolagens konkurs ändrade namn till Witch Hunt International AB.
I artikelserien kallar GP företagsgruppen namnet de själva använt i marknadsföring: Think Pink.
Missa inte det senaste om miljö och klimat
Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
LÄS MER:Think Pinks konsult skulle vara opartisk – kallade inspektörer ”miljöhäxor”
LÄS MER:Nu åtalas personerna i Think Pink-härvan
LÄS MER:Elva misstänkta för brott i sopskandalen Think Pink – GP följer i avfallets spår
LÄS MER:Sopskandalen Think Pink: allt startade med en stulen grävmaskin i Värmland
LÄS MER:Experten om Think Pink-härvan: ”Sveriges största miljöbrott alla kategorier”
LÄS MER:Här lämnades Think Pinks sopor – skattebetalare kan tvingas stå för saneringen