Nu åtalas personerna i Think Pink-härvan

Det har kallats Sveriges största miljöbrott alla kategorier.
I dag har åklagare lämnat in ett åtal som bygger på en 45 000 sidor lång förundersökning.
Totalt elva personer åtalas – däribland Bella Nilsson, känd som ”Queen of trash”.

ANNONS
|

Gullspång, Skövde, Laxå, Västerås, Flen och Uppsala. Det är bara några av de kommuner där det har lämnats tusentals ton avfall. I förundersökningen listas 21 dumpningsplatser.

I dag, den 28 december, lämnade åklagarna in ett åtal mot elva personer. Fem av dem åtalas för grovt miljöbrott.

– Det är de som har varit mest aktiva i den här verksamheten, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Anders Gustafsson på en presskonferens i Stockholm i mellandagarna när åtalet precis lämnats in.

Ytterligare en person av de elva åtalas för medhjälp till grovt miljöbrott och fem av dem för miljöbrott av normalgraden.

Åklagarna har tidigare kallat utredningen för ”en av de största i sitt slag”. Anders Gustafsson använder liknande ordalag under torsdagens presskonferens.

ANNONS

– Den här utredningen av brottet är till omfattning och organisation det största miljöbrottet i Sverige, säger han.

Enligt åklagarna har de huvudmisstänkta samlat in avfall ”utan avsikt eller förmåga att hantera avfallet i enlighet med miljölagstiftningen”. De skriver också att de har transporterat avfall mellan fastigheter, grävt ner det, plastat in det i balar eller använt det som utfyllnadsmaterial.

Enligt Anders Gustafsson finns det en rad olika anledningar till att situationen kunnat uppstå.

– Dels är det många olika platser, vilket betyder att det är många olika tillsynsenheter som varit inblandade. Och dels handlar det om en legal affärsidé, där det finns en legal front att visa upp, säger Anders Gustafsson.

I åtalet står att gärningspersonerna genom hanteringen av avfall har orsakat utsläpp i luft, mark och vatten som kan leda till föroreningar som är skadliga för människor, djur och växter.

Anders Gustafsson, åklagare och förundersökningsledare.
Anders Gustafsson, åklagare och förundersökningsledare. Bild: Barzan Dello

Kallade sig ”Queen of trash”

Bland de åtalade finns Bella Nilsson, som nu heter något annat, som ägt och agerat vd för bolaget Think pink. Hon har själv kallat sig för ”Queen of trash” och åtalas nu för grovt miljöbrott.

– Min huvudman förnekar brott i sin helhet, säger hennes advokat Jan Tibbling.

Han tillägger att det är märkligt att utredningen har tagit så lång tid. Han lyfter också att företaget har varit aktivt sedan 90-talet. Det vill säga långt innan den period mellan åren 2015 och 2020 som åklagarna nu menar att brottet har begåtts och långt innan hans klient kom in i bilden.

ANNONS

– Det har framkommit påståenden om att det ska ha varit en kriminell verksamhet. Det är helt enkelt felaktigt, säger Jan Tibbling.

Han menar att historiken visar att företaget inte bildats för att begå brott, utan för att hantera avfall på ett lagligt sätt.

Begär kompletteringar

Nu efter att åtalet har kommit kommer Jan Tibbling att begära kompletteringar, eftersom han anser att det inte är klarlagt att de gifter som har påträffats på olika platser kommer från Think Pinks verksamhet.

– Det har varit på gammal industrimark, platser där man tidigare haft motsvarande verksamhet. Det är inte klarlagt, som jag ser det, att de fynd som gjorts har att göra med den verksamhet som det här bolaget bedrivit, säger han.

Han har tidigare sagt till GP att hans klient tappade kontrollen över avfallet när hon och hennes ex-make greps år 2020.

– Den miljöskandal som kom till är ju egentligen orsakad av den här åtgärden.

Platserna ska ha lämnats obevakade medan ägaren satt häktad och mer avfall kördes in.

Även en man som beskrivits som miljöansvarig åtalas nu. Lars Jähresten är hans advokat.

– Det är ett väldigt omfattande åtal och jag har varken själv eller tillsammans med (klienten) hunnit gå igenom det. Jag kan bara säga att han förnekar brott, säger han.

ANNONS

De som är misstänkta för grovt miljöbrott har alla antingen varit med och styrt eller varit anställda i bolaget. Den man som åtalas för medhjälp har varit extern konsult, enligt åklagarna.

Bland de som åtalas för den lägre misstankegraden finns fastighetsägare, verksamhetsutövare eller företagare kopplade till de olika orter där det lämnats, grävts ner eller hanterats avfall.

I straffskalan för grovt miljöbrott finns fängelse, som längst i sex år. Men var på skalan som åklagarna kommer att sikta är ännu inte fastställt.

Marie Forssten tillförordnad chef, regionala utredningsenheten, Polisregion Bergslagen.
Marie Forssten tillförordnad chef, regionala utredningsenheten, Polisregion Bergslagen. Bild: Barzan Dello

Enligt Marie Forssten tillförordnad chef, regionala utredningsenheten, polisregion Bergslagen, ökar den här typen av avfallsbrott.

– Den här typen av brottslighet genererar stora brottsvinster för olika aktörer, säger hon och vill inte gå in på vilka belopp det handlar om, men menar att det rör sig om stora belopp.

Förundersökning på 45 000 sidor

Åklagare Linda Schön berättar att det har varit svårt att ta reda på hur mycket avfall som lämnats på de olika platserna.

– Det är komprimerat material och väger mer än man tror. Det är samma sak med balarna, säger hon.

Åklagarnas förundersökning är på 45 000 sidor. När förhandlingarna i rätten kommer att inledas är ännu oklart, men åklagarna hoppas att de kan bli av hösten 2024.

Åklagare Linda Schön.
Åklagare Linda Schön. Bild: Barzan Dello

Think pink

NM Trading & Transport, NMT, startades 1998 men blev uppmärksammat efter 2014 då Bella Nilsson blev vd och ägare och marknadsförde avfallshanteringen under namnet Think Pink.

Ett dotterbolag, Resurs-Recycling i Stockholm AB, fanns också. Båda bolagen gick i konkurs i oktober 2020.

Moderbolag var NMT Think Pink AB, som efter de rörelsedrivande bolagens konkurs ändrade namn till Witch Hunt International AB.

I GP:s artiklar kallar vi företagsgruppen namnet de själva använt i sin marknadsföring: Think Pink.

Avfall kvar i Västsverige

I Västra Götaland är det främst i Hova som det fortfarande ligger avfall kvar från företagets verksamhet. Tidigare låg allt från gips och betong till gamla gympaskor, kakel och elkablar i två stora beredskapsförråd.

ANNONS

Nu är det bara avfall kvar i ett av dem, delar av avfallet i Hova har också brunnit. Ytterligare en plats i Hova och även Skövde nämns i åtalet.

GP har tidigare berättat om majoriteten av de platser där avfall har lämnats. Även miljöbrottsexperten Nils Hydén har påpekat hur omfattande Think Pink-härvan är.

– Det här är Sveriges största miljöbrott alla kategorier, har han tidigare sagt till GP.

På några av platserna har kommun eller fastighetsägare sett till att marken har undersökts. Då har de hittat förhöjda halter av flera olika miljögifter. Dessutom har avfallet fattat eld på flera platser än i Hova och röken som bildats har också kunnat sprida miljögifter, som exempelvis dioxiner.

LÄS MER:Elva misstänkta för brott i sopskandalen Think Pink – GP följer i avfallets spår

LÄS MER:Här lämnades Think Pinks sopor – skattebetalare kan tvingas stå för saneringen

LÄS MER:Experten om Think Pink-härvan: ”Sveriges största miljöbrott alla kategorier”

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS