Efpraxia valde att stanna kvar i klostret trots att polisen uppmanade dem att evakuera. Hon vill gärna berätta sin historia men inte visa sitt ansikte på bild.
Efpraxia valde att stanna kvar i klostret trots att polisen uppmanade dem att evakuera. Hon vill gärna berätta sin historia men inte visa sitt ansikte på bild. Bild: Jonas Lindstedt

Åtta nunnor riskerade livet för att rädda sitt kloster från branden

Polisen försökte övertala dem att lämna sitt kloster när den livsfarliga skogsbranden närmade sig. I stället bad de åtta nunnorna en snabb bön – och utrustade sig med vattenflaskor.

ANNONS
|

Det hade varit hett och blåsigt i flera dagar. Stora skogsbränder rasade längre upp i bergen på Rhodos, men tack vare gynnsamma vindar verkade det som att 1800-talsklostret skulle klara sig. För säkerhets skull evakuerades några äldre nunnor och de kvarvarande flyttade sina heligaste ikoner till eldsäkra platser.

Sedan gick allt rasande snabbt.

Klostret Panagia Ipsenis lummiga innergårdar fylldes av rök och aska. De åtta nunnorna som stannat kvar klättrade upp på en bergstopp för en kvick bön, innan de tog skydd i kyrkan tillsammans med en handfull brandmän som hunnit ta sig till platsen och några andra personer som blivit fast i bergen när den enda bilvägen blockerats av eld.

ANNONS

Alla föll på knä och bad för sina liv.

– Det gick snabbt, efter bara femton minuter brann det överallt. Lågorna var 30 meter höga och slungades runt, runt på grund av den kraftiga vinden. Jag visste inte om jag skulle överleva och jag kände mig så liten, säger syster Efpraxia.

Klostret Panagia Ipseni ligger mellan byarna Lardos och Laerma på Rhodos.
Klostret Panagia Ipseni ligger mellan byarna Lardos och Laerma på Rhodos. Bild: Jonas Lindstedt

Trodde klostret skulle brinna ner

Hon var rädd att träporten skulle fatta eld eller att kyrkans tunna fönster skulle explodera. Men efter ett tag rörde sig eldsvådan mirakulöst nog vidare genom olivlundarna och ner mot kusten. Efpraxia förstod att hon hade överlevt.

– Det första jag tänkte när jag tittade ut var ”tack gud att någonting finns kvar”. Jag trodde att allting skulle vara borta.

När nunnorna lämnade kyrkan brann och glödde det på flera ställen, så de fyllde på sina vattenflaskor och släckte del för del. När bilvägen öppnade igen kom människor med mat och vatten och hjälpte dem att skrubba bort aska och såga upp brandskadade träd. Flera av byggnaderna var förstörda, bland annat en verkstad där de tillverkade ikoner.

Nu har det gått drygt nio månader sedan skogsbranden kastade sig över klostret mitt uppe i de grekiska bergen. Rosmarin tränger upp ur den brända marken och trädgrenarna är prickiga av tunga apelsiner.

ANNONS

Syster Efpraxia och de andra nunnorna jobbar hårt för att återställa sin heliga plats. Hon berättar att somrarna på Rhodos blir allt varmare och torrare, så nu planterar de träd som ska skydda dem från framtida skogsbränder.

Trots förra sommarens skräckdagar är hon beredd att kämpa för sitt kloster igen.

– Alla skulle väl stanna kvar för att rädda sitt hem?

Reporter Sanna Arbman Hansing och fotograf Jonas Lindstedt på plats på Rhodos.
Reporter Sanna Arbman Hansing och fotograf Jonas Lindstedt på plats på Rhodos. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Svenskarnas semesterparadis brinner upp

LÄS MER:Barnen får hjärntumörer och astma av Polens dåliga luft

LÄS MER:Det är GP:s satsning Klimatåret

ANNONS