Att inte ställa några krav på dem, som kommer, måste kännas synnerligen nedvärderande för den som drabbas, menar insändarskribenten.
Att inte ställa några krav på dem, som kommer, måste kännas synnerligen nedvärderande för den som drabbas, menar insändarskribenten. Bild: Marcus Ericsson/TT

Vi har inte tagit emot invandrarna på rätt sätt

Hur ska vi någonsin få invandrare och asylsökande att känns sig hemma här om de inte får reda på hur Sverige fungerar, skriver Barbara Nordberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

I april 2020 fick Liberalerna igenom sitt krav på obligatorisk samhällsintroduktion för alla asylsökande från 15 år och uppåt. Utbildning om livet i Sverige, om utbildning, lagar, demokrati, normer och värderingar. Den ska vara på deras hemspråk och vara obligatorisk, det vill säga någon form av sanktion sker om man inte deltar. Undervisning i svenska från dag ett är också obligatorisk, men ingår inte i Migrationsverkets uppdrag.

Med tanke på insändaren i GP 27/1 om kollegans okunskap, trots många år i Sverige, känns det mer akut nu än någonsin. Introduktionen bör innefatta alla invandrare och asylsökande från 2015 och framåt, för att vara meningsfull enligt min uppfattning.

ANNONS

Det är vår skyldighet, som svenskar, att ge alla som kommit hit, en chans.

Migrationsverket fick i uppdrag att ta fram förslag till den 3 augusti 2020. Utbildningen ska förverkligas i år. Tanken är att denna ska ge bättre förutsättning för anpassning till livet i Sverige. Migrationsverket ålades att utforma form av sanktion om man inte deltar. Så nu väntar vi alla på vad Migrationsverket kommit fram till.

Vi har inte tagit emot invandrarna på det sätt som vi borde ha gjort. Det är vår skyldighet, som svenskar, att ge alla som kommit hit, en chans. Hittills har invandrarna inte haft den möjligheten, då de inte vetat vad för land de kommit till. De har inte släppts in i vår gemenskap.

Hur ska vi någonsin få invandrare och asylsökande att känns sig hemma här om de inte får reda på hur Sverige fungerar? Att förstå vad det innebär att bo i Sverige? Vår ambition är ju att kunna välkomna de, som väljer att stanna och få dem att känna att detta är deras nya hem. Att inte ställa några krav på dem, som kommer, måste kännas synnerligen nedvärderande för den som drabbas.

Barbara Nordberg

LÄS MER:Asylsökande måste lära sig om Sverige

LÄS MER:Mio omhändertogs – tvingas följa med utvisade föräldrar

LÄS MER:Invandring av arbetskraft kan stramas åt

ANNONS