Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag är ytterst tveksam till att min kollega är ensam om denna okunskap bland andra med samma bakgrund, skriver insändaren.  Bild: Markus Schreiber
Jag är ytterst tveksam till att min kollega är ensam om denna okunskap bland andra med samma bakgrund, skriver insändaren. Bild: Markus Schreiber

Svårt att minnas Förintelsen om man inte vet att den inträffat

Att en statstjänsteman i flera år har arbetat på en myndighet i princip ovetandes om Förintelsen är oacceptabelt och ovärdigt Sverige, skriver ”Vi får aldrig glömma”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den 27 januari är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det är dock svårt att minnas något man inte har kännedom om, upptäckte jag nyligen

Jag arbetar sedan många år på en svensk myndighet som alla svenskar kommer i kontakt med och som varje år får höga förtroendesiffror. När jag lunchade med en kollega nyligen framkom det till min förvåning att denne saknade kännedom om Förintelsens innebörd och omfattning.

Vederbörande kom till Sverige som tonåring och har i sitt hemland gått i islamsk skola, men har dock under sina 20 år i Sverige läst in gymnasiekompetens på komvux samt därefter ekonomutbildning på högskola. Jag blev chockad och bestört när jag förstod att hen inte hade kunskap om det industriella mördandet och i vilken omfattning det skett.

Kännedom och insikt om Förintelsen bildar en så avgörande grundbult i vår gemensamma värdegrund att det känns överflödigt att ens motivera i ord varför denna ignorans är skrämmande och skamlig.

Jag frågade: Känner du inte till Förintelsen? Hen svarade då att han vetat att något hänt judarna men inte att det var så stort. Jag är ytterst tveksam till att min kollega är ensam om denna okunskap bland andra med samma bakgrund. Det kan också noteras ytterligare en gång att det inte handlade om en nyanländ utan om en medelålders person som levt halva sitt liv i Sverige.

Kännedom och insikt om Förintelsen bildar en så avgörande grundbult i vår gemensamma värdegrund att det känns överflödigt att ens motivera i ord varför denna ignorans är skrämmande och skamlig. Att en statstjänsteman i flera år har arbetat på en myndighet i princip ovetandes om Förintelsen är oacceptabelt och ovärdigt Sverige.

Men jag inser också att det inte är hens medvetna val att vara okunnig då det borde vara omöjligt att uppfylla gymnasiekompetens utan denna kunskap. Vi är alla en kugge i hjulet så låt oss bli medvetna om problemet. Ingen ska kunna leva i Sverige ovetandes om vad som hänt och vad som skulle kunna hända igen om vi glömmer.

Vi får aldrig glömma

LÄS MER: Regeringen vill öppna museum om Förintelsen

LÄS MER: Vrede över misstänkt stöld av Förintelseföremål

LÄS MER: Han hittar livshistorier bland bortglömda gravar