Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tror på att ge obligatorisk samhällsintroduktion till alla asylsökande tidigt i asylprocessen. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery / TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tror på att ge obligatorisk samhällsintroduktion till alla asylsökande tidigt i asylprocessen. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery / TT

Asylsökande måste lära sig om Sverige

Nu tas ett första steg mot att införa obligatorisk samhällsintroduktion för asylsökande.
– Det blir obligatoriskt för alla och går inte att välja bort, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om att ge Migrationsverket i uppdrag att ta fram detaljerna för hur introduktionen ska gå till.

Utgångspunkten är att den ska ges under två till tre dagar redan under den allra första tiden i landet. Det ska vara obligatoriskt för alla vuxna asylsökande, men även 15–18-åringar ska delta.

– De kommer att få en utbildning om livet i Sverige, om utbildning, lagar, demokrati, normer och värderingar. Någonting som är oerhört viktigt för alla att ha med sig, säger Nyamko Sabuni till TT.

Någon typ av sanktion

Den som inte deltar i undervisningen ska få någon form av sanktion, anser Sabuni, till exempel att bli av med dagersättningen. Men exakt vilken typ av sanktion ska Migrationsverket titta närmare på.

I dag ingår samhällsundervisning som en del av SFI för de som har fått uppehållstillstånd, och det finns även olika frivilliga initiativ.

Men den första obligatoriska introduktionen är tänkt att ske på hemspråket.

– Att få den här viktiga informationen tidigt i processen – på ett språk man behärskar – lägger bättre förutsättningar för vidare etablering i samhället, säger Nyamko Sabuni.

Punkt i januariavtal

Åtgärden finns med som en punkt i 73-punktsprogrammet mellan S, MP, C och L. Där står även att undervisning i svenska ska vara obligatoriskt från dag ett i Sverige. Den delen är dock inte med i detta uppdrag.

Migrationsverket får till den 3 augusti på sig att ta fram ett förslag. Planen är att obligatorisk samhällsintroduktion ska kunna införas från nästa år.

Maria Davidsson/TT

Migrationsverket får i uppdrag att ta fram en plan för hur en obligatorisk samhällsintroduktion ska genomföras.

Utöver grundläggande information om asylprocessen, ska utbildningen innehålla information om svensk lagstiftning samt demokrati, normer och värderingar. Till exempel kan det handla om de nya reglerna för eget boende, hedersrelaterat våld och förtryck samt skydd mot diskriminering.

Introduktionen gäller inte kvotflyktingar och anhöriginvandrare.

Migrationsverket ska redovisa sitt uppdrag senast den 3 augusti 2020.

Källa: Liberalerna