På vilket sätt främjar Rasmus Paludan ett fritt samhälle genom att bränna Koranen? undrar skribenten.
På vilket sätt främjar Rasmus Paludan ett fritt samhälle genom att bränna Koranen? undrar skribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Vansinnigt att vilja avskaffa lagen om hets mot folkgrupp

Det är inte välbetänkt med lagändringar som leder till att Hitler kan hyllas fritt, skriver Sven Degerfält.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Rätten att få häda är central för ett fritt samhälle, anser Gabriella Toftered och Jakob Welander (GP Debatt 16/4), båda representanter för Liberala Ungdomsförbundet. Men ska den rätten i alla sammanhang vara oinskränkt?

Skribenterna anser att lagen om hets mot folkgrupp är en oproportionerlig inskränkning av yttrandefriheten och måste avskaffas. Undrar om ungdomarna förstår konsekvensen av ett sådant ingrepp.

Att göra Hitlerhälsningen eller säga "Sieg Hiel" är inte olagliga handlingar i Sverige, men den som utför dem riskerar automatiskt att åtalas för hets mot folkgrupp. Att avskaffa denna lag innebär en total ofrihet för många människor och främst det judiska folket. Det är inte välbetänkt med lagändringar som leder till att Hitler kan hyllas fritt och offentligt.

ANNONS

På vilket sätt främjar Rasmus Paludan ett fritt samhälle genom att bränna Koranen? Vem har fått ta den hårdaste smällen för hans beteende? Det har en stor samling skadade poliser fått göra. Och det har kostat stora summor. Att vara korkad är fullt lagligt, men att bete sig korkat på ett sätt som drabbar andra är en helt annan sak.

Jag tror inte att Paludan vill åka till Angereds centrum eller Hammarkullen för att bränna Koranen utan ett starkt polisskydd. Han är med andra ord inte särskilt fri till att säga och bete sig hur som helst.

Sven Degerfält

LÄS MER:Polisens beslut om att stoppa koranbränning strider mot lagen

LÄS MER:Rasmus Paludan nekas inträde till Storbritannien

LÄS MER:Pröva om koranbränningarna är hets mot folkgrupp i domstol

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS