Den svenska yttrandefriheten behöver utvecklas, inte begränsas. Liberala Ungdomsförbundet är av åsikten att lagen om hets mot folkgrupp är en oproportionerlig inskränkning av yttrandefriheten och måste avskaffas, skriver debattörerna.
Den svenska yttrandefriheten behöver utvecklas, inte begränsas. Liberala Ungdomsförbundet är av åsikten att lagen om hets mot folkgrupp är en oproportionerlig inskränkning av yttrandefriheten och måste avskaffas, skriver debattörerna. Bild: Maja Suslin/TT

Rätten att få häda är central för ett fritt samhälle

Polisen Ulf Boström säger i en intervju med GP att koranbränningar borde kunna ses som hets mot folkgrupp och att frågan borde lyftas i domstol. Kashif Virk argumenterar för samma sak på GP Debatt. Men ett fritt samhälle måste tåla att människor beter sig som idioter och uttrycker åsikter som de flesta av oss anser är förfärliga, skriver Gabriella Toftered och Jacob Welander, LUF.

ANNONS
|

Replik

13/4 Pröva om koranbränningarna är hets mot folkgrupp i domstol

Häromveckan publicerade Dagens Nyheter en undersökning om gränserna för den svenska yttrandefriheten i relation till just religion. 51 procent av de tillfrågade i DN:s undersökning svarar att det borde vara olagligt att bränna religiösa skrifter. Det är djupt oroande att yttrandefriheten tas för given på det här sättet. För oss som på riktigt håller yttrandefriheten kär, så är det en självklarhet att man ska få bränna religiösa skrifter.

Den svenska yttrandefriheten behöver utvecklas, inte begränsas. Liberala Ungdomsförbundet är av åsikten att lagen om hets mot folkgrupp är en oproportionerlig inskränkning av yttrandefriheten och måste avskaffas. Lagen förbjuder missaktning mot folkgrupper eller en annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck. Det är inte rimligt att “missaktning” är ett brott, gränsen ska givetvis gå vid uppvigling och hot. Att uttrycka åsikter, även de åsikter som de flesta av oss anser är förfärliga om andra människor, ska inte vara ett brott. Många menar att lagen om hets mot folkgrupp skyddar minoriteter, men i realiteten är lagstiftningen tandlös då väldigt få döms för brottet.

ANNONS

Det måste vara tydligt att det är skillnad på vad som ska vara olagligt och vad man själva anser är förkastliga åsikter

Debatten om yttrandefriheten hamnar ofta fel, och det har den också gjort i relation till koranbränningarna som skett i Sverige de senaste månaderna. Det måste vara tydligt att det är skillnad på vad som ska vara olagligt och vad man själva anser är förkastliga åsikter. Rätten att få häda central för ett fritt samhälle. Vi som tror på frihet och demokrati är skyldiga att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det handlar om att värna yttrandefriheten och om att stå upp för människors lika värde.

Uttryck för islamofobi

Många menar att brännandet av Koranen är ett uttryck för islamofobi. I fallet med Rasmus Paludan är det glasklart att så är fallet. Men vi kan inte förbjuda åsikter, man får ha islamofobiska åsikter i en liberal demokrati. Vi bekämpar inte intolerans genom att inskränka yttrandefriheten, vi bekämpar inte intolerans genom hädelselagar. Det betyder inte att man ska vara tyst. Vi bekämpar islamofobi och andra typer av intolerans med argumentation, kunskap och genom att säga ifrån när människor yttrar den typen av åsikter. Ta inte yttrandefriheten för given, utnyttja den och utveckla den i stället.

Gabriella Toftered, andre vice ordförande Liberala Ungdomsförbundet

Jacob Welander, rättspolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS