Det som inte är förbjudet bör inte alltid med automatik vara tillåtet! tycker insändarskribenten.
Det som inte är förbjudet bör inte alltid med automatik vara tillåtet! tycker insändarskribenten. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Polisen borde neka bränningar av heliga skrifter

Handlingen är endast provocerande och utgör en fara för rikets säkerhet, skriver Sven-Åke Runelid.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Den konflikt som uppstått mellan vår grundlagsskyddade yttrandefrihet och koranbränningarna har blivit till en världsangelägenhet, där båda sidors bokstavstolkare håller hårt i sitt heliga forum.

Kammarrätten har slagit fast att polisen inte får neka någon att bränna Koranen, eftersom vår grundlagsskyddad yttrandefrihet är helig och även tillåter denna typ av skändning.

De beslutsfattande domare och nämndemän, som tagit beslutet har säkert rätt om man endast tolkar grundlagen bokstavligt. Ingen lagstiftare kan skriva en heltäckande lag där alla tänkbara och otänkbara händelser och varianter finns inskrivna. Man måste ta hänsyn till lagstiftarens andemening för att få en bättre bild om hur lagen ska tolkas.

ANNONS

Den grundlagsskyddade yttrandefriheten ska värnas så långt det finns möjlighet till, men får inte utnyttjas vårdslöst med inslag på gränsen till besinningslös dumdristighet. För det som inte är förbjudet bör inte alltid med automatik vara tillåtet! Polisen borde, trots förvaltningsdomstolens beslut, neka all form av bränning av heliga skrifter, eftersom handlingen endast är provocerande och utgör en fara för rikets säkerhet.

I en demokrati utgår all makt från folket och jag tror att en fiktiv folkdomstol skulle enhälligt fria polisen, om de ansvarsfullt stod fast vid sitt avslagsbeslut. Beslut som tas med sunt förnuft för medborgarnas bästa borde alltid vara det undantag som bekräftar regeln, även när man tolkar vår yttrandefrihet.

Sven-Åke Runelid

LÄS MER:Kuwait ska dela ut 100 000 koraner i Sverige

LÄS MER:Ny ansökan om att bränna koranen i Stockholm

LÄS MER:Påve Franciskus fördömer koranbränningen i Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS