Påve Franciskus fördömer koranbränningen i Sverige

Påve Franciskus ansluter sig till skaran som fördömer förra veckans koranbränning i Stockholm.
– Jag känner mig arg och äcklad över dessa handlingar, säger han till Al Ittihad enligt Reuters.

ANNONS
|

Förra veckans koranbränning utanför Stockholms moské har väckt starka reaktioner i världen. Nu fördömer även påve Franciskus aktionen, uppger Reuters.

– Alla böcker som ses som heliga borde respekteras för att respektera dem som tror på den, säger han i en intervju med Al Ittihad, enligt Reuters.

Kritisk till demonstrationen

En anmälan om hets mot folkgrupp upprättades i samband med förra veckans koranbränning. Genomförandet av demonstrationen skyddas dock av svensk grundlag.

Påven är emellertid kritisk till att aktionen fick äga rum.

– Yttrandefrihet borde aldrig användas som en ursäkt för att trycka ner andra, och att tillåta det ska fördömas.

UD svarade muslimska staters krav

Under söndagen skrev Islamiska samarbetsorganisationen (IKO), med 57 medlemsländer, ett gemensamt uttalande för att markera mot den senaste koranbränningen.

ANNONS

Svenska Utrikesdepartementet (UD) svarade då med att kalla koranbränningen för ”en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation”.

”Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter”, skrev UD i ett mejl till GP.

LÄS MER:Hets mot folkgrupp utreds efter koranbränningen

LÄS MER:UD fördömer skändning av koranen: ”Djupt beklagligt”

LÄS MER:Turkiets president Erdogan fördömer koranbränning i Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS