UD fördömer skändning av koranen: ”Djupt beklagligt”

Efter ett uttalande från Islamiska samarbetsorganisationen (IKO) som manar till kollektiva åtgärder för att stoppa framtida koranbränningar kommer ett uttalande från Utrikesdepartementet.
”Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter”, skriver UD i ett mejl till GP.

ANNONS
|

Utrikesdepartementet skriver att de har noterat uttalandet från den Islamiska samarbetsorganisationen och att regeringen till fullo förstår att de ”islamofobiska handlingar” som enskilda personer gjort sig skyldiga till vid manifestationer i Sverige kan vara kränkande för muslimer.

”Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter.”

UD kallar brännandet av koranen, eller någon annan helig skrift, för ”en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation” och kallar det ”djupt beklagligt” att extremister och provokatörer försöker slå split mellan muslimer och ickemuslimer. Men framhåller samtidigt att Sverige har en grundlagsskyddad rätt till mötesfrihet, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet.

ANNONS

Organisation med 57 medlemmar fördömer

IKO, som är baserat i Saudiarabien och har 57 medlemsländer, samlades på söndagen för ett extrainkallat möte med anledning av onsdagens koranbränning i Stockholm.

Organisationens generalsekreterare Hissein Brahim Taha uppmanar medlemsländerna till "enhetliga och kollektiva åtgärder" för att förhindra "ytterligare skändningar" av Koranen.

"Vi måste skicka konstanta påminnelser till det internationella samfundet om det viktiga behovet av att efterleva internationell rätt, som klart och tydligt förbjuder all uppmuntran till hatbrott med religiös grund", fortsätter uttalandet.

Taha kallar onsdagens koranbränning för en "förkastlig handling".

IKO grundades 1969 och är ett samarbetsorgan för muslimska stater, men som även samlar ett antal länder som inte har en muslimsk majoritetsbefolkning. Organisationen beskriver sig om "den muslimska världens kollektiva röst" och har sitt säte i den saudiarabiska staden Jidda.

IKO har permanenta delegationer både till FN och EU.

Iran skickar inte ambassadör till Sverige

På söndagen meddelade även Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian att Iran inte tänker skicka sin nya ambassadör, Hojatullah Faghani, till Sverige.

"Även om administrativa förfaranden för att utse en ny ambassadör till Sverige har avslutats har processen att skicka ut den (ambassadören) skjutits upp på grund av att den svenska regeringen har utfärdat ett tillstånd att vanhelga den heliga Koranen", skrev Hossein Amirabdollahian på Twitter.

ANNONS

Utrikesministern ger inga uppgifter om hur länge åtgärden kommer att upprätthållas.

Sveriges och Irans relation är sedan tidigare mycket kylig, bland annat sedan svenskiraniern Habib Chaab avrättades i Iran i maj och efter den svenska domen mot den iranska medborgaren Hamid Noury.

Han dömdes i Stockholm i fjol för mord och brott mot folkrätten i samband med avrättningarna av politiska fångar i Iran sommaren 1988. Iran har fördömt domen.

Många länder fördömt

Omvärlden, inklusive många länder i Mellanöstern, har fördömt den senaste koranbränningen i Stockholm. Flera länder har kallat upp Sveriges ambassadör med anledning av koranbränningen, däribland Kuwait, Marocko, Irak och Förenade arabemiraten.

I Iraks huvudstad Bagdad samlades demonstranter framför Sveriges ambassad i veckan i protest mot händelsen. I torsdags tog de sig för en kort stund in i ambassaden efter att ha stormat byggnaden.

LÄS MER:Demonstranter tog sig in på Sveriges ambassad i Bagdad

LÄS MER:Turkiets president Erdogan fördömer koranbränning i Sverige

LÄS MER:Koranbrännare utreds för hets mot folkgrupp

ANNONS