Bilder på sociala medier visar hur demonstranter tar sig in i den svenska ambassaden.
Bilder på sociala medier visar hur demonstranter tar sig in i den svenska ambassaden. Bild: Twitter

Demonstranter tog sig in på Sveriges ambassad i Bagdad

Efter onsdagens koranbränning i Stockholm stormade demonstranter den svenska ambassaden i Bagdad, Irak. Det rapporterar norska Dagbladet.

ANNONS
|

Den irakiska tv-kanalen Alsumaria rapporterade på torsdagen att flera ”arga” demonstranter stormat den svenska ambassaden i Bagdad runt lunchtid. Enligt deras reporter ska de ha lyckats bryta upp en port och tagit sig in på innergården.

På torsdagskvällen rapporterade flera internationella medier att Sveriges ambassadör i Irak, Jessica Svärdström, kallats upp av irakiska utrikesdepartementet. Enligt irakisk statsmedia var budskapet som ambassadören ombads föra till den svenska regeringen en uppmaning att vidta åtgärder för att se till en koranbränning inte sker igen.

På sociala medier spreds videor och bilder som visade hur människor klättrar upp på ambassadbyggnaden.

Enligt uppgifter från flera olika irakiska medier har demonstranterna uttryckt ett missnöje över att man på onsdagen bränt en koran utanför en moské i Stockholm.

ANNONS

Journalisten Sardar Sattar skrev på Twitter att det finns indikationer på att ambassadpersonalen ska ha evakuerats.

Alsumarias reporter uppgav på eftermiddagen att demonstranterna har dragit sig tillbaka från ambassaden.

Det uppges handla om anhängare till shiapredikanten Muqtada Al-Sadr, som på onsdagen uppmanade den irakiska regeringen att utvisa Sveriges ambassadör i protest mot koranbränningen i Stockholm.

Koranbränning får kritik av Erdogan

Onsdagens bränning av koranen i Stockholm har väckt starka reaktioner i den muslimska världen. Under torsdagen kritiserade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Sverige skarpt.

– Vi kommer att visa vår reaktion på det starkaste sättet tills att en målmedveten kamp mot terroristorganisationer och islams fiender är tydlig, säger Erdogan, enligt Daily Sabah.

GP har sökt Tobias Billström (M) som hänvisar till Utrikesdepartementet.

Svenska Utrikesdepartementet skriver i en kommentar till GP att ”vi är väl underrättade om situationen. Vår ambassadpersonal befinner sig i säkerhet och UD står i löpande kontakt med dem.”

UD skriver också att ”generellt kommenterar inte UD närmare vilken hotbild som råder mot utlandsmyndigheter eller vilka säkerhets- och krisberedskapsåtgärder som vidtas, eftersom det skulle kunna äventyra genomförande och medföra ökade risker för personal och andra.”

LÄS MER:Turkiets president Erdogan fördömer koranbränning i Sverige

LÄS MER:Koranbrännare utreds för hets mot folkgrupp

LÄS MER:Turkiets utrikesminister: Koranbränningen ”avskyvärd”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS