Turkiets utrikesminister: Koranbränningen ”avskyvärd”

Turkiets nye utrikesminister Hakan Fidan har uttalat sig kraftfullt kring onsdagens koranbränning utanför en moské i Stockholm. Det är ”avskyvärt”, skriver han på Twitter.

ANNONS
|

Klockan 13.30 på onsdagen brändes en koran utanför Stockholms moské vid Medborgarplatsen. 37-årige Salwan Momika fimpade på den koran han hade tagit med sig, lade baconskivor på den och tände på.

Det var den första tillståndsgivna koranbränningen sedan det slogs fast att polisen tidigare hade gjort fel som stoppat liknande aktioner. Koranbränningen har också lyfts fram av Turkiet, som ett av skälen till att Sverige stoppas från att gå med i Nato.

Yttrandefriheten ”en förevändning”

Nu fördömer Turkiets nye utrikesminister Hakan Fidan koranbränningen.

”Jag fördömer den avskyvärda handlingen mot vår heliga bok på den första dagen av eid al-adha”, skriver han på Twitter.

ANNONS

Handlingen är ”antiislamsk” och yttrandefriheten är bara ”en förevändning”, skriver han vidare.

För att Sverige ska bli Natomedlem krävs att de två återstående Natoländerna Ungern och Turkiet ratificerar medlemsansökan. Sverige har haft förhoppningen att kunna bli Natomedlem vid Natomötet i Vilnius i juli, men under onsdagskvällen kom beskedet att Ungern skjuter upp sitt beslut till hösten. Med det sätter man stopp för Sveriges chanser till ett Natomedlemskap i sommar.

LÄS MER:En misstänkt för stenkastning vid koranbränning

LÄS MER:Natoansökan kan förstärka hot efter koranbränning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS