Fredliga demonstrationer borde inte vara ett brott och borde inte straffas med död, skriver insändarskribenten.
Fredliga demonstrationer borde inte vara ett brott och borde inte straffas med död, skriver insändarskribenten. Bild: Cliff Owen

Jag lever, andas och drömmer om Iran

Nu, kanske, får vi under vår livstid återse vårt land som ett fritt Iran, skriver Ayla Jamei.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Minst 23 barn har mördats i Iran. Liv har slocknat. Hjärtan har stannat. Mammans dotter finns inte längre. Pappans son är borta. Mänskliga rättigheter? Barnkonventionen? Makthavarnas svar? De dödar barn. Och resten av världen gör nästan ingenting.

Vilka vill vara med och hjälpa att de iranska kvinnornas röster blir hörda? Du undrar kanske varför jag är så ivrig och på. Men det är ju för att nå dig. Jag och den iranska kvinnan behöver låna din röst en stund det här dödandet har ingen grund.

Jag lever, andas och drömmer om Iran. Jag som, en gång, likt många andra fick lämna mitt land. På grund av krig, en revolution. Ett land som inte var en säker plats. Nu har den mardrömstiden hunnit ikapp oss. Vi lever med ömsom hopp ömsom förtvivlan dagarna långa.

ANNONS

En månad har gått sedan Mahsa Jina Aminis död. Varje dag vaknar vi och vill stödja kampen. Varje dag kämpar vi med att visa världen och världsledare att Iran är i nöd. För fredliga demonstrationer borde inte vara ett brott och borde inte straffas med död. Vi gör allt vi kan för att väcka opinion. För att få världen att stötta en feministisk revolution.

Min son frågar om den iranska “polisen” kommer till Sverige och dödar oss också. I mataffären frågar han om tjejen i kassan slipper dö för att hon har ju slöjan på. Min son frågar för att vi pratar med honom. Vi berättar om vad som händer i världen.

Min son frågar för att vi demonstrerar med honom och visar hur man ger stöd till medmänniskor. Min son frågar för att vi har lärt honom: ”Zan, Zendegi, Azadi”, det vill säga kvinna, liv, frihet.

Ayla Jamei

LÄS MER:Brand i fängelse för politiska fångar i Iran

LÄS MER:Barn har förts till psykvården efter protester i Iran

LÄS MER:EU inför sanktioner mot sedlighetspolisen

ANNONS