Barn har förts till psykvården efter protester i Iran

Irans utbildningsminister Yousef Nouri har bekräftat att skolbarn som har gripits efter protester i Iran har förts till psykiatriska ”omskolningsläger” för att ändra sitt beteende, rapporterar Radio Free Europe.
– Vi trodde att skolan skulle vara en trygg plats, säger en elev till ABC News.

ANNONS
LocationIran|
|

Det har snart gått en månad sedan den 22 år gamla Mahsa Zhina Amini dog efter att ha gripits av moralpolisen i Iran för att ha burit sin slöja på fel sätt.

Sedan 1979 har det varit obligatoriskt för kvinnor över nio år att använda sig av sjal för att dölja håret.

När den unga kvinnan dog bröt det ut stora protester i landet – men också i hela världen. På sociala medier har man kunnat se hur kvinnor klipper av sitt hår och bränner upp sina slöjor i protest mot iranska regimen. Det har också spridits filmer som visar hur de iranska styrkorna öppnat eld mot människor som protesterat.

ANNONS

Nya siffror som människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) har publicerat visar att minst 201 människor, däribland över 20 barn, misstänkts ha dödats i Iran sedan protesterna bröt ut.

Elever förs till psykologcenter

Videoklipp som har spridits på sociala medier visar hur de iranska styrkorna svarat med våld mot skolever som deltagit i protester.

Rapporter från universitetet Sharif i Irans huvudstad visar hur elever hölls instängda i byggnaden i samband med att de iranska styrkorna sköt mot dem med tårgas. Om eleverna försökte lämna universitetet skulle de gripas, rapporterar Iranwire.

Nu har det framkommit uppgifter om att Irans utbildningsminister Yousef Nouri bekräftat att flera elever som gripits efter protesterna har förts till så kallade ”omskolningsläger”. Syftet uppges vara att de ska ändra på sitt ”samhällsfientliga” beteende.

– Vi har inga elever i fängelse, och om de grips förs de till psykologcenter där experter gör sitt jobb så att studenterna kan återvända till skolmiljön efter att de har omskolats, säger Yousef Nouri, rapporterar Radio Free Europe och hänvisar till uppgifter från den iranska reformistiska tidningen Shargh.

”Det här är skandalöst”

I skrivande stund finns det inga uppgifter om vad regimens omskolningsläger innebär. Men enligt Mahmood Amiry-Moghaddam, grundaren av Iran Human Rights, ska barn så unga som 11-12 år ha gripits, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS

– Det här är skandalöst. Vi pratar om skolflickor och skolpojkar som grips för att de har skanderat slagord och tagit av sig sina sjalar. Bara där kränker man barns rättigheter, säger han i intervjun med tidningen.

Han säger också att den islamska republiken just nu upplever sin största kris sedan de tog makten 1979.

– Det visar hur livrädd den iranska regimen är, att de inte kan tolerera att skolbarn uttrycker sin åsikt, säger han till tidningen.

Några studenter tänker fortsätta protestera

I en intervju med ABC News uppgav studenter i Iran att de kommer att fortsätta protestera trots varningar och hot från regimen.

– Vi kan inte bara gå till skolan och låtsas som att allt är som vanligt. Vi känner till andra personer, tonåringar som oss, som har dödats av regimen, säger en elev i intervjun.

En annan elev berättade att några skolelever sjöng sånger på skolgården och ropade slagord för att visa sin solidaritet. Men det dröjde inte länge innan polis och säkerhetsvakter anlände till platsen.

– Vi trodde att skolan skulle vara en trygg plats jämfört med protesterna på gatorna där människor blir skjutna, tårgasade, misshandlade eller gripna av polisen, säger eleven i intervjun och fortsätter:

ANNONS

– I det ögonblicket var vi rädda. När vi såg polisen i skolan och förstod att det var vår rektor som hade rapporterat om oss.

LÄS MER:Iransk journalist fängslad efter rapportering om Mahsa Amini

LÄS MER:Iran: Mahsa Amini dog på grund av sjukdom

LÄS MER:Heta känslor i EU-parlamentet vid slöjdebatt

Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvågen att skaka Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Mahsa Zhina Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Källa: TT.

ANNONS