Nilofaar Hamedi var bland de första journalisterna att skriva om Mahsa Amini. Nu sitter hon fängslad i en isoleringscell i Iran på obestämd tid utan att något åtal väckts mot henne.
Nilofaar Hamedi var bland de första journalisterna att skriva om Mahsa Amini. Nu sitter hon fängslad i en isoleringscell i Iran på obestämd tid utan att något åtal väckts mot henne. Bild: AP

Iransk journalist fängslad efter rapportering om Mahsa Amini

Bilden på Mahsa Aminis föräldrar som kramar varandra bredvid sin dotters sjukhussäng blev den sista bilden som journalisten Niloofar Hamedi tog innan hon greps. På grund av sin journalistik sitter hon nu fängslad i en isoleringscell på obestämd tid, vilket Reuters rapporterar.

ANNONS
|

Protesterna i Iran, som är inne på sin fjärde vecka, började efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini greps av landets moralpolis då hon ansågs ha brutit mot Irans strikta klädkod för kvinnor. Anhöriga misstänker att hon misshandlades av polis, medan iranska myndigheter hävdar att hon dog på grund av sjukdom.

Ett par dagar innan Mahsa Amini dödförklarades låg hon i koma på sjukhuset Kasra i Irans huvudstad Teheran.

Mahsas föräldrar vakade vid sin dotters sjukhussäng och sörjde tillsammans, något som journalisten Niloofar Hamedi förevigade genom att ta en bild. Bilden och reportaget om Mahsa Amini skulle senare få allvarliga konsekvenser för Hamedi.

ANNONS

Begär att hon ska släppas

Enligt en tweet som publicerades av Niloofar Hamedis jurist utfördes en husrannsakan i Hamedis hus den 22 september. Hamedi arresterades och hennes tillhörigheter beslagtogs, uppger advokaten.

Sedan dess har hon suttit fängslad i en isoleringscell utan att något åtal väckts mot henne.

Den internationella Kommittén för att skydda journalister (CPJ) har begärt att de iranska myndigheterna ”omedelbart och villkorslöst släpper alla journalister som arresterats på grund av Mahsa Aminis död och protesterna som skett till följd av den”.

Enligt kommittén ska minst 28 journalister, inklusive Hamedi, ha gripits av säkerhetsstyrkor.

LÄS MER:Allt hårdare nedslag mot kurdiska demonstranter

LÄS MER:Över 20 barn uppges ha dödats i Iran

LÄS MER:Nya dödsfall under protesterna i Iran

LÄS MER:Iran: Mahsa Amini dog på grund av sjukdom

ANNONS