Tårgas har ofta använts av iranska säkerhetsstyrkor för att skingra demonstranter, bland annat i Teheran. Arkivbild.
Tårgas har ofta använts av iranska säkerhetsstyrkor för att skingra demonstranter, bland annat i Teheran. Arkivbild. Bild: AP/TT

Nya dödsfall under protesterna i Iran

Skolflickor fortsätter att demonstrera, strejker utbryter och demonstranter drabbar samman med iranska säkerhetsstyrkor.
Två personer dödades under lördagens demonstrationer mot regimen i Iran.

ANNONS
|

Arbetare gick ut i strejk i Iran samtidigt som våldsamheter utbröt i flera städer mellan poliser och demonstranter.

"Kvinna, liv, frihet" – var en återkommande fras bland dem som visade sitt missnöje med styret i Teheran.

Protesterna, som är inne på sin fjärde vecka, började efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini greps av landets ökända moralpolis då hon ansågs ha brutit mot Irans strikta klädkod för kvinnor. Ett par dagar senare dödförklarades hon. Anhöriga misstänker att hon misshandlades av polis, medan iranska myndigheter hävdar att hon dog på grund av sjukdom.

Under protester under lördagen dödades två personer vid separata händelser. En man sköts ihjäl i sin bil i den kurdiska staden Sanandajk efter att ha tutat på säkerhetspolisen. I staden Mashhad dödades en ung kvinna och ett tiotal människor skadades när säkerhetsstyrkor sköt mot en grupp demonstranter för att skingra dem åt, enligt mänskliga rättighetsorganisationer.

ANNONS

Den ultrakonservative presidenten Ebrahim Raisi har tidigare anklagat utländska krafter för att ligga bakom protesterna.

"Hur mycket de illvilliga än försöker, så kommer det starka och hårt arbetande iranska folket att övervinna problemen", säger han i ett uttalande på presidentens hemsida.

Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvågen att skaka Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Mahsa Zhina Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

ANNONS