Över hela världen har demonstrationer till stöd för kvinnorna och demonstranterna i Iran hållits, sedan Masha Jina Aminis död. Bilden är från en demonstration i nederländska Haag.
Över hela världen har demonstrationer till stöd för kvinnorna och demonstranterna i Iran hållits, sedan Masha Jina Aminis död. Bilden är från en demonstration i nederländska Haag. Bild: Peter Dejong

EU inför sanktioner mot sedlighetspolisen

EU inför sanktioner mot den iranska sedlighetspolisen. Beslutet fattades under EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen.
– Det handlar om brott mot brott mot ungdomar, barn och kvinnor som inte vill något annat än att leva i fred och frihet, säger Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock enligt Süddeutsche Zeitung.

ANNONS
|

Protester har ägt rum över hela Iran sedan den kurdiska kvinnan Mahsa Jina Amini dog efter att ha gripits av sedlighetspolisen i Teheran för en månad sedan. Hennes brott var att hon inte burit slöjan på ett korrekt sätt.

Iranska myndigheter hävdar att hon föll i häktet på grund av ”underliggande sjukdomar”, medan familjen menar att hon misshandlats.

Nu kommer EU:s reaktion på händelsen. Unionens utrikesministrar har beslutat att införa sanktioner mot sedlighetspolisen.

– Det handlar om brott mot brott mot ungdomar, barn och kvinnor som inte vill något annat än att leva i fred och frihet, säger Baerbock enligt Süddeutsche Zeitung.

ANNONS

De omkring 15 personer som omfattas av sanktionerna ska inte längre kunna resa in i EU. Dessutom ska deras tillgångar frysas. Bland annat ska Irans informationsminister omfattas av sanktionerna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Storbritannien införde redan förra veckan liknande sanktioner mot den iranska sedlighetspolisen på grund av att de bryter mot mänskliga rättigheter och agerar brutalt mot demonstranter.

LÄS MER:Fler döda i mystiska fängelsebranden

LÄS MER:Irans kurder blir måltavlor för regimens våld

ANNONS