Brand i fängelse för politiska fångar i Iran

En brand och flera skottlossningar utbröt i Evinfängelset i den iranska huvudstaden Teheran under lördagskvällen.
I fängelset finns politiska fångar – en av dem den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali.
– Vi känner givetvis till det som inträffat och följer noga händelseutvecklingen, säger en talesperson på svenska UD:s konsulära nödjour.

ANNONS
|

Enligt flera internationella medier, däribland The Jerusalem Post och Reuters, har skottlossning hörts från vittnen utanför fängelset.

– Fångars familjer har samlats utanför Evinfängelsets huvudentré. Jag kan se rök och eld. Många specialstyrkor. Ambulanser är här med, säger ett vittne till Reuters.

Klockan 21.40 svensk tid rapporterar nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till iransk statsmedia, att situationen på Evinfängelset är ”under kontroll” efter tidigare ”problem”. Samtidigt sade vittnen till Reuters att skottlossningar fortfarande kunde höras. Statligt kontrollerade nyhetsbyrån Irna uppger att minst åtta personer har skadats.

I klipp som cirkulerar på sociala medier syns lågor slå ut från fängelset.

ANNONS

Svensk-iransk forskare en av de fängslade

I en rapport från 2014 slog människorättsorganisationen Amnesty International fast att Evinfängelsets politiska fångar utsätts för grovt övervåld. Specifikt tittade man på en händelse från 17 april samma år, då fångar ska ha utsatts för ”ihållande brutalitet och övergrepp” samtidigt som deras celler genomsöktes.

En av de som sitter fängslad i Evinfängelset är Ahmadreza Djalali, den svensk-iranske forskare som 2017 dömdes till döden för spionerianklagelser. Huruvida han är en av de som skadats är oklart.

– Vi känner givetvis till det som inträffat och följer noga händelseutvecklingen, men kan dessvärre inte kommentera individkonsulära ärenden just nu, säger en talesperson på svenska UD:s konsulära nödjour strax före midnatt.

I ett inlägg på Twitter har den avgående socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) kommenterat oroligheterna vid fängelset.

LÄS MER:Iran bekräftar: Svensk gripen för spioneri

ANNONS