Illustrasjonsfoto: Hund bundet i hundebånd på fortau utenfor kafé ; venter på sin eier . Venting .
Illustrasjonsfoto: Hund bundet i hundebånd på fortau utenfor kafé ; venter på sin eier . Venting . Bild: Roland

Jag är så trött på fientligheten mot hundar i Sverige

Varför får hundar vara på betydligt fler ställen utomlands? Är människorna där mindre allergiska? skriver Carina Blid.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Utomlands är det generellt inga problem att ha med sig hunden på offentliga lokaler – men i Sverige hindrar restauranger, kaféer och hotell människor att ha med sig hund och hänvisar till allergirisken. Jag är innerligt trött på det hundovänliga Sverige.

En bekant till mig var i Cornwall i somras och upplevde hur hundvänligt England var. Nästan varenda pub, kafé och restaurang hade skyltar utanför där de välkomnande hundar. Det var hundar precis överallt, till och med på stranden. Hon sa ”Tänk om Sverige kunde vara åtminstone hälften så hundvänligt”.

Jag frågar alltid om jag får ta med vår hund, en niomånaders pinscher, som vi ännu inte kan lämna längre stunder. Alltför ofta möts vi av ett nej och med hänvisning till allergirisken. Till exempel skulle vi fira sonen vid Mariaplan och fick nej av restaurangen. Mindre än 100 meter därifrån låg en annan finare restaurang, som välkomnade hundar. Vi, fyra personer, och en hund, fick njuta av vår middag på denna tillmötesgående restaurang.

ANNONS

Vi besökte ett fyrstjärnigt hotell för en dryg månad sen. Vår hund fick vara överallt på hotellet och vi kunde äta en trerätters middag, där vår hund låg snällt och tyst under bordet. På de tre pizzeriorna i närheten fick vi inte luncha om vi hade vår hund med.

Fientligheten mot hundar är obegripligt eftersom vi inte hindrar människor som har parfym och varför finns nötter på matställen och pubar? Varför skiljer vi ut en allergi? Varför får hundar åka spårvagn, buss och tåg, men inte vara på restauranger och caféer? Vad är skillnaden ur allergisynpunkt? Varför får hundar vara på betydligt fler ställen utomlands? Är människorna där mindre allergiska?

Astma- och Allergiförbundet anger följande: ”Allergiframkallande ämnen från pälsdjur är spritt i samhället och finns i dag i många offentliga miljöer eftersom så många har djur hemma.”

Jag är innerligt trött på det hundovänliga Sverige. Jag är tacksam för hemsidor där jag kan hitta hundvänliga restauranger, kaféer, hotell etecera och det är dessa ställen jag går till. Tänk om och öka er kundkrets! Vi är många som har hund nuförtiden och särskilt efter pandemin.

Carina Blid

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS