Regeringens politik kommer att skapa ytterligare stora grupper som hamnar utanför samhället, menar Gunvor Larsson.
Regeringens politik kommer att skapa ytterligare stora grupper som hamnar utanför samhället, menar Gunvor Larsson. Bild: Tim Aro/TT

Integration är ingen prioritet för regeringen

Jag protesterar mot Tidöavtalets förslag och regeringens politik som kommer att skapa ytterligare stora grupper som hamnar utanför samhället, skriver Gunvor Larsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

I Tidöavtalet, där Sverigedemokraterna fått igenom alla sina krav, skärps den flyktingpolitik som redan är skärpt sedan 2015. Avtalet skapar enorm otrygghet och gör det svårt för människor att bli en del av samhället.

Några av förslagen är bland annat att antalet kvotflyktingar ska minskas kraftigt, vilka är de som mest behöver skydd. Vidare vill man att alla asylsökande ska bo i transitcenter. Kraven för att söka asyl ska skärpas och rätten till offentligt biträde samt tolk ska begränsas. Det främjar inte någon integration.

Dessutom gör man en mängd skärpningar vad gäller arbetstillstånd, utvisningar, och gränskontroller. Man vill till exempel att lärare, läkare med flera yrkesgrupper ska ange papperslösa. Vad är det för ett angiverisamhälle vi skapar?

ANNONS

Därutöver vill man ta bort permanenta uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande eller vissa grupper. Vart tog allas lika värde, medmänskligheten och solidariteten vägen?

Jag protesterar mot Tidöavtalets förslag och regeringens politik som kommer att skapa ytterligare stora grupper som hamnar utanför samhället. Därmed kommer skuggsamhället att öka och riskera allvarliga konsekvenser för individ och samhälle. Den bästa lösningen på detta är att ge permanenta uppehållstillstånd till de som har utvisningsbeslut eller tillfälliga uppehållstillstånd. Anna Lundberg, professor i rättssociologi anser att det är fullt möjligt och menar att det inte uppmuntrar till lagbrott eller för med sig mer invandring. Det har skett tidigare i Sverige, 1976 och 1994, och det är en vanlig lösning i Europa (GP Debatt 18/11).

Vi behövs alla här i dag. Låt inte integration bli deportation. Alla människor är lika mycket värda.

Gunvor Larsson

LÄS MER:Fyra frågor som kan spräcka en högerregering

LÄS MER:Migrationsforskare: SD-politik rakt igenom

LÄS MER:Häxjakten på invandrare ett direkt angrepp på rättsstatens principer

ANNONS