Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flerbarnstillägget behöver plockas bort, anser insändarskribenterna. Bild: Jessica Gow/TT
Flerbarnstillägget behöver plockas bort, anser insändarskribenterna. Bild: Jessica Gow/TT

Flerbarnstillägget kan bidra till ett nytt ”köttberg”

Vi har ett demografiskt problem att hantera och flerbarnstillägget behöver plockas bort, skriver Inger M René och Carin Ramneskär, båda (M).

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

”Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister skall föda”, sa dåvarande finansminister Per Nuder (S) på ett frukostmöte i september 2004. ”Det är en realitet att försörjningskraven riskerar att bli ett problem”.

Och där är vi nu. Hur kommer det sig då att så många barn föddes på 40-talet? En faktor är den debattbok som Alva och Gunnar Myrdal skrev på 30-talet: ”Kris i befolkningsfrågan”. Ett bekymmer då var att det föddes för få barn. För att öka barnafödandet infördes ett allmänt barnbidrag. Man lyckades och effekten blev de stora barnkullarna – dagens ”köttberg”.

Det råder babyboom i Sverige.

I dag bäddar vi för en liknande utveckling 60–70 år framöver. Det råder babyboom i Sverige. De senaste åren har det fötts ungefär 115 000 barn varje år i Sverige – cirka 25 000 fler jämfört med i början av 2000-talet (enligt SCB).

Vi har ett demografiskt problem att hantera! Om det finns ett samband mellan barnbidragets införande och det ökande barnafödandet kan det antagligen också finnas ett samband mellan minskat barnafödande och minskat barnbidrag.

Därför är det dags att ta bort flerbarnstillägget.

Inger M René, ordförande Moderata Seniorer Västra Götaland

Carin Ramneskär, Moderata Seniorer Fyrbodal

LÄS MER: Krävs på 200 000 kronor för dubbla barnbidrag

LÄS MER: IS-terroristerna levde på miljonbidrag från Sverige