Vi visar respekt för djuren när vi väljer växtbaserad mat, tycker insändarskribenten.
Vi visar respekt för djuren när vi väljer växtbaserad mat, tycker insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Djuren vill inte tvingas bli mat åt oss

När vi väljer att äta växtbaserad mat visar vi att vi respekterar djuren och att vi vill leva i harmoni med naturen, skriver Johanna Månsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Replik

28/8 Jag vill inte tvingas äta vegetariskt i skolan

Hej Judith,

Jag kan förstå att du är skeptisk inställd till växtbaserad kost. De flesta av oss har sen barnsben lärt oss att näring får vi bäst i oss från djurriket. Men om du bara följer Ann Sofie Sandbergs råd rörande växtbaserad mat, behöver du inte vara orolig över eventuell järnbrist. För jag läser att hon menar på att en växtbaserad kosthållning har många fördelar, om den mestadels består av rotfrukter, baljväxter, frukt och grönsaker. Men när köttet byts ut mot köttsubstitut, kan det finnas risk för zink- och järnbrist.

ANNONS

Sen får vi inte glömma bort den största kategorin som hade gynnats allra mest av att vi i Sverige på riktigt börjat följa de nya nordiska näringsrekommendationerna: djuren. Är det verkligen anständigt i ett modernt västerländskt samhälle att fortfarande behandla hunden som en familjemedlem, men skicka grisen till slakt och konsumera den mjölk som är menad till kalven? När vi väljer växtbaserad mat visar vi att vi respekterar djuren och att vi vill leva i harmoni med naturen. För djuren vill inte tvingas ”bli” mat åt oss.

Lycka till Judith till en grönare tillvaro!

Johanna Månsson

LÄS MER:Köttbullar och makaroner varje dag – inte aktuellt i Göteborg

LÄS MER:Parkskolan har ett av landets bästa skolkök: "Man hör ju att det är gött"

LÄS MER:Elever kritiska till helvegetarisk bamba

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS