Har vi fått en industri som försörjer en hel kader av människor med pengar som man samlar in under förespegling av att hjälpa andra, undrar Gun Lund.
Har vi fått en industri som försörjer en hel kader av människor med pengar som man samlar in under förespegling av att hjälpa andra, undrar Gun Lund.

Det är något som inte stämmer med hjälporganisationerna

Har vi fått en industri som försörjer en hel kader av människor med pengar som man samlar in under förespegling av att hjälpa andra, undrar Gun Lund.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Frågan om alla hjälporganisationer och deras arbete har jag funderat på länge.

Act Svenska kyrkan

Hoppets stjärna

Amref Flying doctors

Hjärnfonden

Läkarmissionen

Räddningsmissionen

ChildFund international

Läkare utan gränser

IM Individuell Människohjälp

SOS Barnbyar

Stadsmissionen

Operation Smile

Amnesty International

Alla dessa har under en vecka skickat brev, där jag förväntas bidra till deras verksamhet. Och jag gör det. På hemmaplan regelbundet till Stadsmissionen eftersom vårt välfärdssystem inte längre klarar uppdraget. Vi har fått tiggare, vi har medborgare som fallit utanför våra system, vilket är en skam för landet, där vi borde kunna lita på det som vi byggt upp och ”lovat”. Att se myndigheter hänvisa människor till hjälporganisationer för att få mat och husrum känns som omvända världen.

ANNONS

Jag har haft fadderbarn i Indien, alla flickor som är mer diskriminerade vad gäller utbildning än pojkar, men blir alltmer störd över att ett land som Indien med en rik medelklass inte själv garanterar sin befolknings utbildning och skälig levnadsnivå.

Men alla dessa brev, likadant varje vecka. Jag lägger undan dem för att sedan sortera och slänga. Det är svårt att få all denna nöd slängd i ansiktet varje dag och samtidigt kommer frågan. Hur mycket kostar administrationen av alla dessa organisationer? Mina bidrag måste ju i stort gå till att avlöna alla dessa. som skall hantera inkomna bidrag. I pressen står det ibland hur mycket ledningen av dessa får i månadslön, vilket är ungefär fyra-fem gånger så mycket som jag har. Men det är mig man ber om pengar. Det känns konstigt.

Så, för att dra in pengar från lågavlönade, måste man anställa marknadsförare/talespersoner, som får många gånger mer i lön än dem som man vänder sig till. Det är något som inte stämmer här. Jag förstår att man också riktar sig till företag och andra mer välbeställda, men ändå? Alla dessa papper, alla dessa klister/fönsterkuvert som inte kan slängas i pappersåtervinningen. Har alla dessa organisationer gratis porto?

Om jag skickar en summa till jul till tre av ovanstående hjälporganisationer så får jag sedan ett brev i månaden resten av året. Undantaget är Amnesty som skickar ett och sedan väntar tills jag använt det innan nästa kommer, lite mer klimatsmart.

ANNONS

Har vi fått en industri som försörjer en hel kader av människor med pengar som man samlar in under förespegling av att hjälpa andra? Går det verkligen inte att hitta bättre modeller, samverka? Vad skiljer alla dessa åt i grunden? Blir det trovärdigt att ha ledningar med löner långt över vad en normal inkomsttagare får nöja sig med? Hur mycket idealitet finns kvar, som väl var utgångspunkten. Ren business?

Gun Lund

som tjänat 26 000:- per månad som mest och gillar idén med likalön

LÄS MER:Hjälporganisationer vill alltid ha mer pengar – till vad?

LÄS MER:Chefslöner för miljoner på hjälporganisationer

LÄS MER:De tjänar bäst inom hjälporganisationerna

ANNONS