Fingerprint Cards får ny vd – ska vända krisande bolaget

Det göteborgska biometriföretaget Fingerprint Cards har haft en tuff tid på börsen efter flera tunga förluster. Nu har bolaget rekryterat en ny vd som kommer från cybersäkerhetsbranschen, som man hoppas ska förbättra lönsamheten.

ANNONS
|

Göteborgska Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning i mobiler och betalkort, har haft problem med försäljningen och att bolaget haft ett för stort lager. Detta har fått aktien att rasa på börsen – sedan maj 2021 har värdet på bolagets aktie sjunkit från nästan 40 kronor till under 2 kronor. 2015 hade Fingerprint också varit uppe i en värdering på nästan 120 kronor, men sjönk efter 2016 då marknaden tappade tilltro till bolagets visioner.

GP skrev i november i fjol att bolagets mångårige vd, Christian Fredriksson, avgick. Sedan dess har bolaget haft en tillförordnad vd, Ted Hansson.

På måndagen rusade bolagets aktie med sex procent efter att man meddelat att man rekryterat en ny vd. Adam Philpott har varit en av cheferna på cybersäkerhetsföretaget Trellix, som bildades genom sammanslagning av McAfee och Fireeye. Han har tidigare suttit i Fingerprints styrelse och blir nu vd och koncernchef.

ANNONS

”Dynamisk” ny vd

– Jag är mycket glad att välkomna Adam som vår nye vd efter en omfattande global sök- och utvärderingsprocess. Adam är en dynamisk företagsledare med en utmärkt meritlista när det gäller att leverera affärsresultat inom snabbrörliga tekniksektorer. Hans gedigna erfarenhet inom cybersäkerhet och identitetshantering är precis vad vi ser som en viktig del av Fingerprints framtid som en ledande leverantör av biometriska lösningar, säger styrelseordförande Christian Lagerling i ett uttalande.

– Jag är väldigt glad att ta mig an rollen som vd i Fingerprints, ett ledande företag på den spännande och snabbväxande biometrimarknaden. Jag har, i egenskap av styrelseledamot, haft möjlighet att fördjupa mig i företagets verksamhet under de senaste veckorna, och jag är imponerad av styrkan i Fingerprints befintliga teknologiplattform och bolagets medarbetare, säger Adam Philpott i ett uttalande.

LÄS MER:Fingerprint rasar på börsen efter stor förlust

LÄS MER:Fingerprint kraschar på börsen efter brakförlust

LÄS MER:Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson avgår efter sex år

LÄS MER:Fingerprint Cards aktie rusar – medan börsen går ned

LÄS MER:Skandalerna vi minns – här hamnade cheferna sedan

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS