Fingerprint rasar på börsen efter stor förlust

Göteborgska biometriföretaget Fingerprint fortsätter att kämpa i motvind. Tuff priskonkurrensen gör att bolaget går med nära 76 miljoner i förlust första kvartalet. Aktien rasar med när 12 procent på Stockholmsbörsen.

ANNONS
|

Göteborgska Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning i mobiler och betalkort, fortsätter att ha problem med försäljningen och ett för stort lager.

Nettoomsättningen uppgick till 117 miljoner kronor, mot 300 miljoner kronor för samma period i fjol. Det motsvarar en försäljningsnedgång på 61 procent.

Det visar sig också i rörelseresultatet som uppgick till minus 75,7 miljoner kronor, mot minus 31,7 miljoner kronor första kvartalet förra året.

Det skrala resultatet fick bolagets aktie att rasa på Stockholmsbörsen med nära 12 procent under tisdagsförmiddagen.

– Det första kvartalet präglades, som förväntat och tidigare kommunicerat, av hög priskonkurrens och lägre volymer i relation till föregående år. Efterfrågan på smartphones och datorer var fortsatt dämpad under det första kvartalet, som också tenderar att vara det kvartal under året som är säsongsmässigt svagast för Fingerprints och andra komponentleverantörer, skriver tillförordnande vd:n och koncernchefen Ted Hansson, i en kommentar.

ANNONS

Stora lager och minskad orderingång

Fingerprint Cards har fortsatt höga lagernivåer, vilket lett till prispress under kvartalet.

På grund av ökande räntor och osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen har företagets distributörerna och modulhusen i elektronikbranschen dragit ner sina lager till nivåer som ligger betydligt under det normala.

– Detta hade en negativ inverkan på vår orderingång, som var mycket svag i början av kvartalet. Vi har dock noterat en successiv förbättring av orderingången under det första kvartalet och även i början av det andra. Faktum är att värdet av de bekräftade order vi hittills mottagit för leverans under det andra kvartalet redan överstiger försäljningen för det första kvartalet, skriver Ted Hansson.

LÄS MER:Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson avgår efter sex år

LÄS MER:Göteborgsbolaget Fingerprint Cards minskar personalstyrkan med 10 procent

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS