Fingerprint kraschar på börsen efter brakförlust

Göteborgska Fingerprint Cards rasar med över 20 procent på börsen efter att ha redovisat ett rörelseresultat på – 527 miljoner kronor för fjärde kvartalet.

ANNONS
|

Fingerprint Cards försäljning minskade med 47 procent, mot samma period i fjol, det vill säga 190 miljoner kronor mot 357 miljoner kronor förra året.

Det beror på en kraftig nedgång på efterfrågan på smartphones i Kina, vilket är en konsekvens av restriktionerna i samband med covidpandmin under 2022.

Bruttomarginalen uppgick till 8,8 procent, mot 31,7 procent för fjärde kvartalet 2021.

Försäljningen väntas fortsätta påverkas negativt

Det beror på ökad priskonkurrens och lägre försäljningsvolymer, skriver bolaget i sin rapport.

– En situation som vi förväntar oss kommer fortsätta påverka Fingerprints försäljning och marginaler negativt, åtminstone under det första halvåret 2023, skriver Ted Hansson, tillförordnad vd och koncernchef.

ANNONS

Fingerprint Cards har gjort en nedskrivning av forsknings- och utvecklingsprojekt på 116 miljoner kronor och en nedskrivning av goodwill på 317 miljoner kronor.

– Vi fortsätter att löpande implementera kostnadsbesparingsåtgärder för att effektivisera verksamheten och säkerställa att vi återgår till lönsamhet. Under det fjärde kvartalet genomförde Fingerprints en kvittningsemission och en företrädesemission, vilka tillförde bolaget 341 miljoner kronor, efter emissionskostnader. Detta stärker vår soliditet och likviditet, och gör att vi kan fortsätta finansiera kundprojekt och flera viktiga produktutvecklingsinitiativ, både inom och utanför mobilsegmentet, skriver Ted Hansson.

Fingerprint Card sjönk som en sten på Stockholmsbörsen efter rapporten. Efter lunch hade aktien fallit med nära 25 procent. En aktie är nu värd, 2,36 kronor.

LÄS MER:Experten om börsåret 2023: ”Käpprätt åt helsike”

LÄS MER:Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson avgår efter sex år

LÄS MER:Bolagen från Göteborg som kraschat på börsen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS