Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild. Bild: Sergei Ilnitsly

EU planerar att frysa Putins tillgångar

EU planerar att frysa president Vladimir Putins och utrikesminister Sergej Lavrovs privata tillgångar. EU:s utrikeschef Josep Borrell bekräftade att de ryska politikerna väntas vara med på en sanktionslista som släpps på fredagen.
– Om det inte sker något oväntat och ingen protesterar då vi behöver nå total enighet så kommer de att vara med, säger han enligt The Guardian.

ANNONS
|

Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov kan få sina privata tillgångar frysta. Tidningen Financial Times avslöjade planerna vid lunchtid på fredagen.

Tidningen hänvisade till tre personer "med insyn i ärendet" och skrev att den ryska presidenten och utrikesministern inte kommer att beläggas med något reseförbud då EU vill hålla "symboliska diplomatiska möjligheter" öppna.

Före ett möte med EU:s utrikesministrar sa Österrikes Alexander Schallenberg att de nya sanktionerna kommer att riktas direkt mot Vladimir Putin.

– Vi reagerar nu med att isolera Putin och hans system, säger han till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

EU:s utrikeschef Josep Borrell bekräftade det senare för tidningen The Guardian.

ANNONS

– Om det inte sker något oväntat och ingen protesterar då vi behöver nå total enighet så kommer de att vara med, säger han.

Enligt den brittiska tidningen blir sanktionen mot Vladimir Putin mest symbolisk, då presidenten troligen saknar tillgångar utomlands. Snarare ses det som ett försök till att visa handlingskraft från EU:s sida, skriver tidningen.

Granskningen Panama papers visar rikedomar

Hur rik Vladimir Putin egentligen är har under flera år varit föremål för spekulationer. Enligt Kreml har han en årslön på ungefär 1,5 miljoner kronor, rapporterar Fortune – men såväl experter som kritiker har ifrågasatt uppgifterna.

Flera stora granskningar, bland annat Panama papers, har kunnat visa hur enorma rikedomar samlats hos oligarkerna som brukar kallas för "Putins inre krets". Putins namn är inte med i något av de läckta dokumenten som granskningen bygger på, men flera dokument visar att hans vänner tjänade pengar på affärer som aldrig hade kunnat bli av utan presidentens goda vilja.

Tidningen The Guardian, som medverkade i granskningen, skriver att det finns belägg i dokumenten för att Putins familj har tjänat på affärerna, och att Putins vänners förmögenheter verkar ha varit tillgängliga även för presidenten.

Oppositionskritikern avslöjade lyxvilla

I januari 2021 publicerade den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj en film på Youtube som visar ett palats vid Svarta havet som påstås vara Vladimir Putins. Palatset hade bland annat en amfiteater, en underjordisk ishockeyarena och ett kasino, allt byggt på en yta ”39 gånger större än Monaco”.

ANNONS

Filmen har visats över 120 miljoner gånger och har väckt ilska i Kreml.

– Rent nonsens, har Kremls talesperson Dimitrij Peskov tidigare sagt.

Statlig rysk tv producerade senare ett eget tv-klipp där lyxpalatset var förvandlat till en byggarbetsplats.

LÄS MER:Oleg i Mariupol: "Väcktes av kraftiga explosioner"

LÄS MER:Hundratal i demonstration mot Ryssland i Göteborg

LÄS MER:Präst torterad i Donetsk – nu flykting i västra Ukraina

LÄS MER:Köer och oro när kriget kom till Ukraina

ANNONS