Hundratal i demonstration mot Ryssland i Göteborg

Under torsdagen hölls en demonstration mot den ryska invasionen av Ukraina i Göteborg. Flera av de närvarande har nära kopplingar till landet, och stämningen på platsen var känslosam.
– Jag vill bara gråta, säger Julia Grell som deltog vid demonstrationen.

ANNONS
|

I tvågradigt regn samlades under torsdagseftermiddagen ett hundratal människor utanför Rysslands konsulat vid Sankt Sigfrids plan i Göteborg. Syftet med ansamlingen var att demonstrera mot Rysslands invasion av Ukraina tidigare under dagen.

Flera av de som närvarade är själva ursprungligen från Ukraina och har både familj och vänner i de krigsdrabbade områden. Stämningen på platsen var därför känslosam, och för många rann tårarna när de i kör sjöng landets nationalsång.

Familjen har inga tankar på att fly

En av de som deltog vid demonstrationen är Julia Grell. Hon flyttade till Sverige som 18-åring och har bland andra både sin mamma och sin syster bara några mil utanför huvudstaden Kiev.

ANNONS

Men trots det upptrappade säkerhetsläget säger Julia Grell att ingen i hennes familj har några tankar på att fly från sitt hemland.

– De är nog lugnare än vad jag är, för jag får ju panik. Men som det ser ut så kommer de kämpa in i det sista.

Vad känner du kring det som har hänt?

– Jag vill bara gråta. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att någonting sånt här skulle kunna hända 2022.

Vad hoppas du att den här demonstrationen ska leda till?

– Jag tror ju inte att sådana här demonstrationer ska störta Putin, men jag vill att omvärlden ska se hur allvarligt det här är, säger hon.

”Alla måste vakna nu”

Natalie Gres, som ursprungligen föddes i Kiev, var också på plats vid torsdagens demonstration. Hon menar att omvärlden behöver sträcka ut sin hand till de drabbade i kriget och visa att man inte kommer att gå med på Rysslands agerande.

– Det är viktigt att inte vara tysta, alla måste vakna nu och se vad man kan göra.

Även Natalie Gres har många vänner och familjemedlemmar i Ukraina.

– Till exempel sitter mina föräldrar just nu i en källare i Kiev, och de är rädda att Ukraina inte kommer att kunna stå emot den ryska militären.

ANNONS

Men inte heller de ser framför sig något scenario som skulle kunna få dem att lämna landet.

– Nej, aldrig, säger Natalie Gres.

Oavsett vad som händer?

– Oavsett vad som händer.

ANNONS