Det är möjligt att en sockerskatt på läsk gör att intaget av socker från just läskedrycker minskar, men det behöver inte betyda att det totala intaget av socker blir lägre – den som vill få i sig sötsaker kommer inte sluta bara för att ett alternativ blir dyrare när andra fortfarande är billiga, skriver debattörerna.
Det är möjligt att en sockerskatt på läsk gör att intaget av socker från just läskedrycker minskar, men det behöver inte betyda att det totala intaget av socker blir lägre – den som vill få i sig sötsaker kommer inte sluta bara för att ett alternativ blir dyrare när andra fortfarande är billiga, skriver debattörerna. Bild: Pontus Lundahl / TT

Vuxna människor kan själva avgöra vad de stoppar i sina kroppar

Införandet av en läskskatt är ogenomtänkt symbolpolitik som enbart moraliserar och inkräktar på individens frihet, utan att nå det mål som förespråkarna så ivrigt tror, skriver Hannes Snabb och Elin Oskarsson, Liberala Studenter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Livsmedelsverket vill utreda möjligheterna för en läskskatt. Det har tidigare funnits krafter som velat införa denna typ av sockerskatt, bland annat Centerpartiet. Målet är alltid att minska fetman hos befolkningen, men sanningen är den att ingen förespråkare av denna skatt tydligt kan peka på ett exempel som bevisar deras tes.

Att införa en skatt på läsk eller socker är inget nytt påfund. I flera av våra grannländer har sockerskatter införts. Lärdomarna från reformerna har dock varit att utfallet som bäst varit obetydligt i sin omfattning. I Danmark fungerade skatten till och med så dåligt att man valde att avskaffa den. I Storbritannien ökar barnfetman fortfarande, trots att en sockerskatt har införts, vilket lett till att läsken där generellt innehåller mindre socker.

ANNONS

Kommer inte sluta

Det är möjligt att en sockerskatt på läsk gör att intaget av socker från just läskedrycker minskar, men det behöver inte betyda att det totala intaget av socker blir lägre – den som vill få i sig sötsaker kommer inte sluta bara för att ett alternativ blir dyrare när andra fortfarande är billiga. Alltså är det inte säkert att en skatt på läsk i detta fall ens minskar fetman.

En annan erfarenhet från våra grannländer har också varit att godisätandet har ökat, inte minskat, efter införandet av dessa moraliska punktskatter. Det som skedde i till exempel Danmark var att befolkningen åt billigare godis av sämre kvalitet.

Att enbart beskatta tillsatt socker i läskedrycker blir också en godtycklig gränsdragning, hur blir det med naturligt söta drycker och kommer choklad beskattas olika beroende på om man lovar att inte hetta upp den, blanda den med lite mjölk och dricka den eller ej? Vad händer med O’boypulver, som är i pulverform och inte flytande? Godtyckliga gränsdragningar och beskattningar blir aldrig bra, vare sig för individen eller för den som ska sätta priset. Det finns dessutom röster som också vill reglera salthalten i maten. Går man debattörerna till väga i denna fråga är det inget som säger att man kommer stanna där.

ANNONS

Vi tror att vuxna individer själva bäst kan avgöra vad de stoppar i sin kropp och vad de gör med sitt liv

Det finns inga bevis på att en läskskatt skulle trolla bort problemen med fetma i Sverige – för skatten har inte lyckats med detta i något annat land där den införts. Vi tror att vuxna individer själva bäst kan avgöra vad de stoppar i sin kropp och vad de gör med sitt liv. Att förbjuda eller begränsa allt som på något sätt skulle kunna vara farligt för individer kommer skapa ett stängt, auktoritärt och framför allt tråkigt samhälle. Låt oss inte gå den vägen.

Nu hoppas vi i Liberala Studenter att den borgerliga regeringen håller vad de lovat och inte låter sig skrämmas till lydnad, utan står upp för den liberala tanken om att människor själva bäst bestämmer vad de vill göra med sina kroppar och liv. Moralisera inte över läskdrickandet, utan unna dig en Coca Cola – oavsett om den är zero eller vanlig.

Hannes Snabb Riksordförande Liberala Studenter

Elin Oskarsson Andre vice riksordförande Liberala Studenter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS