Vi ska bygga mycket och vi ska bygga blandat

Det byggs mer än på 40 år i Göteborg. För att inte öka segregationen kräver staden att olika typer av bostäder byggs, skriver Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

REPLIK: Bostadsbyggandet

Mer billiga bostäder som bryter segregationen. Det vill hyresgästföreningen ha i GP debatt (21 oktober). Jag kan bara instämma, det behöver byggas mer och det behöver byggas blandat.

Just nu byggs det mer än på 40 år. Inte sedan miljonprogrammet har så många bostäder byggts. Och vi bygger blandat. Nu planeras och byggs det hyresrätter i Hovås, bostäder för flyktingar i Askim, bostadsrätter i Hammarkullen och blandstad i det som tidigare var industriområde i Högsbo.

Vi ser problemen med den segregerade staden. Att samhället slits isär. Att människor får svårare att lita på varandra. Med den insikten kommer ansvar. Vi måste se till att det finns olika typer av bostäder i alla områden.

ANNONS

Vi ser till att hälften av bostäderna i Frihamnen blir hyresrätter och att en fjärdedel av dem får en maxhyra motsvarande cirka 6 000 kr per månad för en trea. Detta för att Frihamnen ska bli en stadsdel för alla. Om inte staden hade krävt det, kan vi vara säkra på att bostäderna endast hade blivit åtkomliga för personer som har råd med dyr bostadsrätt eller hög hyra.

Viktig pusselbit

Hyresgästföreningen menar att man inte löser segregationen i Göteborg genom att bygga blandat i Frihamnen. Det stämmer. Men det är en viktig pusselbit. För att få fram fler hyresrätter med rimliga hyror ska 10 procent av alla markanvisade hyresrätter från och med nästa år ha hyrestak. Markanvisning är när kommunen låter någon bygga på kommunens mark. Detta är politik där vi i det rödgrönrosa styret tar starka beslut för att säkerställa sammanhållningen i Göteborg och långsiktigt minska den sociala oron.

Tack till Hyresgästföreningen och alla andra som engagerar sig i Göteborgs framtid, som påminner oss politiker och andra om varför det är viktigt att bygga mycket och att bygga blandat. Just nu byggs det mer än på 40 år. Och byggtakten kommer inte att minska.

Ulf Kamne (MP)

miljökommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden

ANNONS
ANNONS