Hur kan Ann Linde som socialdemokratisk utrikesminister godkänna att 500 000 kronor ur UD:s budget, alltså skattekronor, varje år avsätts för att finansiera Carl Bildts deltagande i AC:s rådgivande kommitté ? Officiellt heter det att bidraget ges till projektet Democratic Order Initiative, men säreget nog finns ingen som helst information på UD:s hemsida om vad det här initiativet går ut på, skriver debattörerna.
Hur kan Ann Linde som socialdemokratisk utrikesminister godkänna att 500 000 kronor ur UD:s budget, alltså skattekronor, varje år avsätts för att finansiera Carl Bildts deltagande i AC:s rådgivande kommitté ? Officiellt heter det att bidraget ges till projektet Democratic Order Initiative, men säreget nog finns ingen som helst information på UD:s hemsida om vad det här initiativet går ut på, skriver debattörerna. Bild: Jessica Gow/TT

Varför sponsrar vår feministiska regering Natopropaganda?

Varför går 500 000 skattekronor från UD:s budget till Carl Bildts årliga deltagande i den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council, som i praktiken fungerar som Natos propagandaorganisation. En feministisk regering i ett alliansfritt land borde ha andra prioriteringar och föra en självständig utrikespolitik, skriver Valter Mutt och Håkan Sundberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Atlantic Council (AC) är en resursstark tankesmedja med högkvarter i Washington, grundad under kalla kriget för att främja transatlantiskt samarbete kring säkerhetspolitik och handelsfrågor. AC har i praktiken kommit att fungera som Natos egen tankesmedja och propagandaorganisation, officiellt oberoende men i hög grad finansierad av försvars- och utrikesdepartementen i Natos medlemsländer. Krigsmaterielföretag, oljebolag, storbanker, Facebook, ukrainska oligarker och fossiltunga monarkier i Mellanöstern hör också till AC:s finansiärer.

Undergräver trovärdigheten

2013, när Carl Bildt var utrikesminister, tog UD beslut om att ge årliga bidrag till AC på ett par miljoner kronor. Att medfinansiera en tankesmedja nära knuten till en USA-ledd kärnvapenallians undergräver obönhörligen trovärdigheten i Sveriges militära alliansfrihet, vilket förmodligen var just den signal Bildt ville sända till omvärlden. Men varför fortsätter vår nuvarande rödgröna regering, med sin uttalade ambition att föra en feministisk utrikespolitik, att ge stöd till en organisation med nära kopplingar till Nato, krigsmaterielföretag och fossilnäringarna? Hur kan Ann Linde som socialdemokratisk utrikesminister godkänna att 500 000 kronor ur UD:s budget, alltså skattekronor, varje år avsätts för att finansiera Carl Bildts deltagande i AC:s rådgivande kommitté ? Officiellt heter det att bidraget ges till projektet Democratic Order Initiative, men säreget nog finns ingen som helst information på UD:s hemsida om vad det här initiativet går ut på.

ANNONS

Vems mandat?

Att en maktnära tankesmedja i Washington vill stärka USA:s ställning i världen är knappast förvånande. En feministisk utrikespolitik i ett militärt alliansfritt land borde däremot ha helt andra prioriteringar och sträva efter att stärka Förenta Nationerna snarare än Förenta Staterna.

Utöver Bildt sitter två andra svenskar med i AC:s rådgivande kommitté, Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg och Saabs VD Micael Johansson, logiskt nog då krigsmaterielföretaget SAAB tillhör AC:s större bidragsgivare. Men på vems mandat och med vilket uppdrag sitter Carl Bildt med i AC?

Officiellt heter det att Atlantic Council bistår UD med långsiktiga analyser. UD brukar framhålla att Sverige för en självständig utrikespolitik. Visa då det i handling. Avsluta samarbetet med Atlantic Council och återupprätta UD:s kapacitet att göra självständiga säkerhetspolitiska analyser.

Valter Mutt, tidigare riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet, numera medlem i Vänsterpartiet

Håkan Sundberg, tidigare säkerhetspolitisk rådgivare åt Miljöpartiet och seniorkonsult inom Public Affairs

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS