Vågad öppning för nya bostäder

Vi välkomnar att högsta ledningen för Göteborg Energi nu äntligen öppnar upp för att ersätta Rosenlundsverket. Det har ingen tidigare ledning vågat göra, skriver Martin Wannholt (DEM) och Jan Jörnmark, docent.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

Nya bostäder, 20 & 24/8

Beslut om ersättningsplan borde beställts av ägaren för minst tio år sedan. Men tidigare ledning höll aktivt igång myten om Rosenlundsverkets omistlighet. Och de kunde därmed skjuta stora nyinvesteringar i fjärrvärme framför sig. Men tiden kommer ikapp. Rosenlundsverket är sedan olyckan 2011 till hälften ett industrihistoriskt museum. Med två avställda gigantiska ångblock från 1950-talet. De fyra kvarvarande oljepannorna kan med ålderns rätt komma att dömas ut vilken dag som helst. I anläggningen hanteras tusentals kubikmeter fossil olja tillsammans med inkommande trycksatt naturgas och gasolflaskorna för att tända pannorna. Dessutom mitt i stadens finrum. Förmodligen så långt ifrån en ”grön och nära storstad” man kan komma.

ANNONS

Pump-myt lever kvar

Men myten om de tio pumparna tycks leva kvar än i dag. Pumpstationen startas endast om någon av oljepannorna startas. I genomsnitt någon dag per år. Fjärrkylanläggningen, dyrt inklämd med skohorn bland museiföremålen, blir knappast billigare att flytta ned i källaren än till en lämpligare plats. Historien är full av exempel på att felinvesteringar sällan blir bättre av att fylla på med ytterligare felinvesteringar på samma plats.

Frågan är dock långt ifrån omhändertagen då bolaget saknar såväl mark som alternativ för att ersätta någon väsentlig andel av 500 MW värme. Det är därför bra att frågan nu lyfts upp i kommunfullmäktige, så att ägaren kan ta sitt ansvar och fatta ett tydligt ersättningsbeslut. Med eller utan kylanläggning i källaren. Och samtidigt starta planarbetet och öppna upp för härlig stadsutveckling i området.

Martin Wannholt (DEM)

kommunalråd

Jan Jörnmark

docent och fotograf

ANNONS