Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att ens föreslå att förbjuda Göteborgs största moské måste sättas in i sitt större sammanhang - SD:s klappjakt på svenskar med muslimsk tro. När andra partier närmar sig deras gamla frågor så måste de hitta ännu mer extrema och löjeväckande förslag för att visa sig tuffa inför sin väljarbas, skriver debattören. Bild: Stefan Berg
Att ens föreslå att förbjuda Göteborgs största moské måste sättas in i sitt större sammanhang - SD:s klappjakt på svenskar med muslimsk tro. När andra partier närmar sig deras gamla frågor så måste de hitta ännu mer extrema och löjeväckande förslag för att visa sig tuffa inför sin väljarbas, skriver debattören. Bild: Stefan Berg

Sverigedemokraterna misstänkliggör muslimer i Göteborg

SD bryter en ny gräns när de vill förbjuda Hisingsmoskén. Det är ett grovt övertramp på religionsfriheten, en grundläggande mänsklig rättighet - och en del av deras hetsjakt på troende muslimer. Feministiskt initiativ värnar kvinnors rättigheter, men aldrig genom att trampa på andra utsatta grupper, skriver Teysir Subhi (FI), ledamot i kommunfullmäktige

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsledamöterna Ebba Hermansson (SD) och Matheus Enholm (SD) skriver i en debattartikel att de vill förbjuda verksamheten inom Göteborgs moské, den så kallade Kvillemoskén. Som skäl anför de att en av länkarna på moskéns hemsida under rubriken ‘Om Islam’ går till en extern webbsida, New Muslim Guide, där bl.a. kvinnor beskrivs som underordnade män.

Kämpat mot sexistiska strömningar

För oss i Feministiskt initativ, som länge kämpat mot konservativa och sexistiska strömningar i både politik och religion, så är det upprörande att moskén vill friskriva sig ansvar för vad står i denna guide, men fortsätter länka till den. Det visar att de patriarkala grundidéerna som de abrahamitiska religionerna grundlades med fortfarande lever kvar, och att feminismen absolut inte gått för långt.

Men vi skulle aldrig vilja stänga en moské över en hemsideslänk. Lika lite som vi vill förbjuda SD för deras frekventa länkande till rasistiska och nynazistiska sidor på nätet, så kan vi inte förbjuda moskéer. Det är en auktoritär och totalitär förbudspolitik som sätter de grundlagsskyddade religionsfriheten ur spel.

Att ens föreslå att förbjuda Göteborgs största moské måste sättas in i sitt större sammanhang - SD:s klappjakt på svenskar med muslimsk tro. När andra partier närmar sig deras gamla frågor så måste de hitta ännu mer extrema och löjeväckande förslag för att visa sig tuffa inför sin väljarbas. I dagarna har kommunen tvingats hantera olagliga SD-förslag som att inte anställa personer som inte handhälsar och att avbryta allt stöd till Sveriges största muslimska studieförbund.

Hatar religionen islam

Det är inte med omsorg om muslimska kvinnor som SD vill stänga ner en moské - det är för att de hatar religionen islam, och vill hetsa mot troende muslimer.

Jag bor själv i Kville i närheten av moskén, och har många vänner som går dit. Jag tar gärna ett samtal med den kvinnliga ordföranden kring deras arbete med tjejgrupper, och kommer tydliggöra att deras arbete skadas av att länka till patriarkal skit.

När jag gör det kommer jag med glädje minnas den politiska debatt i moskén där Göteborgspolitiker ställdes mot väggen i frågor kring bostadspolitik, skola, religionsfrihet och annat. En klar majoritet av publiken och de som ställde de tuffa frågorna var unga muslimska tjejer.

SD var inte närvarande.

Tesyir Subhi (Fi), kommunfullmäktigeledamot i Göteborg