I samma veva som regeringschefen Pedro Sánchez offentliggjorde beslutet att benåda fångarna, röstades igenom en resolution i Europarådet som kritiserar både Turkiet och Spanien, skriver Bodil Valero (MP).
I samma veva som regeringschefen Pedro Sánchez offentliggjorde beslutet att benåda fångarna, röstades igenom en resolution i Europarådet som kritiserar både Turkiet och Spanien, skriver Bodil Valero (MP). Bild: Borja Puig de la Bellacasa, Henrik Montgomery/TT

Spanien bör lösa konflikten med Katalonien politiskt

Spaniens tidigare konservativa regeringen förvandlade konflikten om Kataloniens självständighet till en politiskt styrd rättslig prövning. Det har visat sig inte fungera. Nu har statsminister Pedro Sánchez chansen till en politisk lösning genom dialog, skriver Bodil Valero (MP).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den 1 oktober 2017 genomförde den katalanska regeringen sitt vallöfte att hålla en folkomröstning om självständighet för Katalonien. En fredligt genomförd folkomröstning som den spanska polisen med brutalt våld försökte stoppa och som för de direkt inblandade, som inte gick i exil, resulterade i mångåriga fängelsestraff under brottsrubriceringen uppror. Åklagaren ville gå längre och döma för våldsamt upplopp. De borde ju förstått att polisen skulle använda våld. De dömdes också för missbruk av offentliga medel trots att just ekonomin styrdes av den spanska staten och den spanska ministern medgett att offentliga medel inte använts på felaktigt sätt.

Efter snart fyra år i fängelse har nu sju regeringsmedlemmar och två ledare för civilsamhället beviljats en delvis benådning som endast innebär att de slipper fängelse den återstående tiden av det utdömda straffet. Utdömda skyhöga bötesstraff ligger kvar. De får inte ha några offentliga uppdrag framöver och benådningen omfattar inte andra åtalspunkter i andra domstolar som ännu inte prövats.

ANNONS

Förutom de som nu återförenats med sina familjer väntar omkring 3 000 personer fortfarande på resultatet av sina åtal med miljonböter eller fängelse i vågskålen. Men taktiken att ruinera och skrämma människor till tystnad har inte bidragit till en större acceptans för Spanien som stat, snarare tvärtom. Stödet för de partier som är för självständighet har ökat i varje val.

Inga politiska fångar

Att den nuvarande regeringen, trots starkt motstånd från den spanska högern, nu fattat beslut att benåda de politiska fångarna är självklart bra, men de borde aldrig varit i fängelse. Beslutet är ett välkommet steg att lösa den sedan sekler pågående konflikten mellan Spanien och Katalonien.

Det handlar också om att den socialistiska regeringen behöver de katalanska rösterna för att få igenom sin budget. Utan dialog ingen budget.

Sedan folkomröstningen har vi gröna begärt att Spanien och Katalonien skulle sätta sig ner och föra dialog. Vi har tagit initiativ till medling av EU. Svaret vi fick var att EU inte kan tvinga Spanien att acceptera medling eftersom det är Spanien som är medlem i EU, inte Katalonien. Vi fick också svaret från Spanien att Spanien är ett land och Katalonien en region och att det var olika nivåer, därför kunde man inte föra dialog. Att kalla det för en politisk konflikt var inte accepterat. Det måste kallas samlevnadskonflikt. Att säga politiska fångar var inte heller accepterat, man måste säga politiker som är fångar (underförstått på grund av kriminalitet inte åsikter).

ANNONS

Europarådet kritiserar Spanien

Benådningen ska inte ses i ett vakuum. Europadomstolen för mänskliga rättigheter har frågan på sitt bord. Och i samma veva som regeringschefen Pedro Sánchez offentliggjorde beslutet att benåda fångarna, röstades igenom en resolution i Europarådet som kritiserar både Turkiet och Spanien. Den kräver att Spanien ska släppa de politiska fångarna och också reglera situationen för de regeringsmedlemmar som befinner sig i exil. Att jämföras med Turkiet är inte heller populärt förstås.

Att tolkningen av brottet våldsamt upplopp/uppror skiljer sig så åt mellan våra länder har också inneburit att de katalanska regeringsmedlemmar som befinner sig i exil inte utlämnats till Spanien trots otaliga försök från det spanska rättsväsendet. För att bli utlämnad krävs det dock att det finns en motsvarighet till brottet i det land man befinner sig i och så har inte varit fallet.

Få igenom budgeten

Men det handlar också om att den socialistiska regeringen behöver de katalanska rösterna för att få igenom sin budget. Utan dialog ingen budget och utan någon gest gentemot de politiska fångarna ännu mindre. I tisdags träffades Spaniens regeringschef Pedro Sánchez och den katalanske regeringschefen Pere Aragonès för samtal. Den sistnämnde vill ha amnesti för alla, som på ett eller annat sätt deltog vid folkomröstningen, med i förhandlingsunderlaget. Hur långt de når återstår att se.

ANNONS

Den spanska samlade högern ser förstås rött och går till och med till attack mot de vanliga bundsförvanterna, företagsföreningar och de katolska biskoparna, för att de sällat sig till dem som stödjer dialog och försoning. Den tidigare konservativa regeringens hårda tag med polisvåld och att förvandla den politiska konflikten till en politiskt styrd rättslig prövning har uppenbarligen inte fungerat. Socialisten Sánchez har nu chansen att bana väg för en politisk lösning genom dialog, förhandling och ömsesidig respekt. Jag önskar parterna lycka till.

Bodil Valero (MP), tidigare Europaparlamentariker

LÄS MER:Katalanska separatister lämnar fängelset

LÄS MER:Benådning inte nog för katalanska separatister

LÄS MER:Frisläppt katalansk separatist: Ångrar inget

ANNONS