Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sluta festa med mördare

Både Ryssland och Belarus har portats från Nobelfesten, med anledning av deras fruktansvärda anfallskrig mot Ukraina. Men en inbjudan som kvarstår är den till Irans ambassadör. Har Nobelstiftelsen missat rapporteringen om den massaker som just nu pågår i Iran? skriver Aida Badeli och Rebecka Forsberg, Grön Ungdom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Om inte, varför har de olika måttstockar för regimer som alla begår folkrättsbrott? Inbjudan till Irans ambassadör bör genast dras tillbaka. Sveriges regering måste också ta ställning och utvisa ambassadören samt lägga ner ambassaden.

Det finns flera som med hänvisning till Nobelstiftelsens värdegrund bör portas från Nobelmiddagen än bara Ryssland, Belarus och Jimmie Åkesson. Men det är extra anmärkningsvärt att inbjudan till den iranska regimens företrädare kvarstår. I onsdags var det 40 dagar sedan Jina Mahsa Amini mördades av “moralpolisen”. I de traditionsenliga sorgestunderna i hemstaden såg man inget slut på folkmassorna som slöt upp för att sörja 22-åringens död. Samtidigt växer sig protesterna starkare för varje dag som går. Skolflickor och unga tjejer leder vår tids viktigaste feministiska revolution.

Regimens förtryck

Med livet som insats trotsar de hijabtvånget som har blivit den främsta symbolen för regimens förtryck. Och resten av befolkningen sluter upp. Svaret från regimen är hårt och hårresande brutalt. Södra Kurdistan, beläget i norra Irak, bombas, barnsoldater sätts in och civila avrättas på gatorna med skott avfyrade från såväl marksoldater som helikoptrar. De som inte mördas på gatan kastas in i fängelser där många torteras och våldtas av regimens män – även barn. Häromveckan sattes dessutom Evinfängelset, fullt av tusentals studenter, intellektuella, regimmotståndare och människorättsaktivister, i brand. De exakta dödstalen går ännu inte att fastställa, bland annat på grund av regimens strategiska nedstängningar av såväl mobilnät som internet.

I samma tid som nya utrikesminister Billström stolt annonserar att jämställdhet absolut inte kommer vara en prioritet i hans arbete, behövs en feministisk utrikespolitik mer än någonsin. Irans kvinnor förtjänar bättre än svenska ministrar som iklädda påtvingad slöja sluter handelsavtal med en av vår tids värsta diktaturer.

Dessa män var självklart inte sena att med samma pengar beväpna sig mot den egna befolkningen och sätta igång en monsterexport av framförallt kamikazedrönare till Ryssland, som nu används mot det ukrainska folket

De förtjänar bättre än det EU som tillsammans med USA i detta nu förhandlar om nya avtal med mördarna. Avtal som förra gången de slöts ledde till lättade sanktioner på oljeförsäljning och till att tidigare frusna utländska tillgångar återigen blev tillgängliga för regimens män. Dessa män var självklart inte sena att med samma pengar beväpna sig mot den egna befolkningen och sätta igång en monsterexport av framförallt kamikazedrönare till Ryssland, som nu används mot det ukrainska folket.

Flådiga middagar

Irans kvinnor – hela Irans befolkning – förtjänar bättre än en omvärld och ett Sverige som legitimerar den illegitima terrorregimen genom att bjuda dess företrädare på flådiga middagar med kungligheter. Irans ambassadör borde genast portas från Nobelfesten, precis som Rysslands och Belarus företrädare. I stället för att festa med förtryckarna bör regeringen göra allt i sin makt för att stötta det iranska folket.

Partiledarna har under hösten talat på demonstrationer mot regimen. Det är dags att omsätta de fina orden i faktisk handling. Ett första steg borde vara att utvisa ambassadören och stänga ner ambassaden.

Rebecka Forsberg, språkrör Grön Ungdom

Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom