Företaget har permitterat sina 20 000 anställda, något som staten (alltså vi medborgare) är med och betalar 300 miljoner kronor för varje månad. Trots att Volvo uppenbarligen badar i tiotals miljarder på egen hand, skriver debattörerna.
Företaget har permitterat sina 20 000 anställda, något som staten (alltså vi medborgare) är med och betalar 300 miljoner kronor för varje månad. Trots att Volvo uppenbarligen badar i tiotals miljarder på egen hand, skriver debattörerna. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Skandalöst av Volvo att dela ut 9,5 miljarder till ägarna i brinnande kris

Hela samhället gör stora uppoffringar just nu. Då täljer Volvos aktieägare guld med motorsåg. 9,5 miljarder kronor ska försvinna i aktieutdelning. Samtidigt betalar vi alla gemensamt för stora krispaket - bland annat till Volvo. Vi kräver att det här stoppas, skriver Daniel Suhonon, Reformisterna.

ANNONS

Alla berörs av Coronakrisen, men på olika sätt. Människor dör, och anhöriga lämnas med stor saknad. Alla över 70 år uppmanas sätta hela sina sociala liv på paus. Över 18 000 personer hade i måndags varslats från sina arbeten. Vårdpersonalen vadar genom tungt ansvar och hårt pressade arbetspass utan tillräckligt med material. Små företag dukar under. Hela branscher står och darrar inför stupet. Ekonomin ser ut att kunna krascha totalt. Vi vet bättre än att låta något sådant inträffa utan motstånd.

Ta ansvar tillsammans

Vi gör vad vi kan för att stoppa spridningen av smittan, men det får också ekonomiska konsekvenser. Vi betalar därför gemensamt för de stora stödpaket som riktas mot näringslivet och jobben. Med våra skattepengar tar vi ansvar tillsammans, så att ekonomin kan överleva. Det är bland annat undersköterskor, lastbilsförare, läkare och elektriker som betalar notan. Vi är beredda att göra det här eftersom vi är övertygade om att ett gemensamt ansvar är det enda rätta.

ANNONS

De som med största sannolikhet kommer drabbas hårdast är människor med otrygga anställningar och låga inkomster. Även småföretagare och frilansare har en svår tid framför sig. Med större ekonomiska muskler kommer därför ett större ansvar. Om det är något vi inte behöver nu, så är det oanständiga profitörer som inte tar situationen på allvar.

Det är därför helt ofattbart att Volvos styrelse planerar en utdelning till sina aktieägare om 9,5 miljarder kronor. Mitt i brinnande kris. Ja, det är fullkomligt absurt. Företaget har permitterat sina 20 000 anställda, något som staten (alltså vi medborgare) är med och betalar 300 miljoner kronor för varje månad. Trots att Volvo uppenbarligen badar i tiotals miljarder på egen hand.

Inte glömma Volvos lättja

Alla går ihop för att försöka lösa det här, men Volvo är någon annanstans. Vi kräver att alla företag som mottar offentligt stöd i den här krisen stoppar alla former av aktieutdelningar och bonusar. Vi ska inte glömma den lättja som Volvos styrelse visat inför samhällets enorma uppoffringar just nu. Den ska istället ligga till grund för vidare diskussioner om näringslivets ansvar och skyldigheter framöver, när krisen är förbi. Vi ska inte glömma att samtidigt som vi andra gick samman och visade solidaritet, fortsatte de att bry sig mest om sig själva.

ANNONS

Sofie Eriksson, styrelseledamot S-föreningen Reformisterna

Daniel Suhonen styrelseledamot och grundare av S-föreningen Reformisterna

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS