Sjukt mycket sjukt

Sjuk är ett adjektiv som funnits i svenskan i långt över tusen år. Motsatsen till sjuk är frisk. Så är det i dag och så har det varit så långt tillbaka som vi kan spåra svenskan.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Med den bakgrunden är det kanske överraskande att sjukt blivit ett starkt positivt värderande uttryck. Under de olympiska spelen i somras var ”Det är helt sjukt!” den vanligaste kommentaren hos de svenska medaljörerna. Och det sas inte bara en gång utan flera gånger om. Uppenbarligen var sjukt det ord som låg närmast till hands när man skulle uttrycka sin glädje.

Det är inte bara i sportens värld som det är sjukt. Upplevelsen att sjunga i melodifestivalen kan också vara något helt sjukt. Hur gick det till när helt sjukt fick betydelsen ’fantastiskt bra’?

Det började sannolikt med att sjukt började användas om ett allmänt förstärkande uttryck, och sådana finns det gott om: något kan vara mycket, väldigt, rysligt, hemskt, vansinnigt, förskräckligt, oerhört, jävligt och grymt bra. Listan kan göras längre, och ofta är det från början är negativt laddade ord som får den här förstärkande funktionen.

ANNONS

Det kan röra sig om både positiva och negativa omdömen, såväl vansinnigt roligt som vansinnigt tråkigt. Grundbetydelsen i vansinnigt och hemskt finns inte med i fraserna vansinnigt trevligt och hemskt gullig.

Som ung fick jag höra att man inte skulle säga ”hemskt fint väder”, men den frasen var inte ny på 1950-talet. Från 1860-talet finns belägget ”hemskt lik någon”, och från 1920-talet är det helt entydiga exemplet ”hemskt bra”.

En intressant detalj i sammanhanget är att hemsk ’otäck’ har sin bakgrund i ordet hem. Den som bara är hemma kan vara annorlunda, försagd, konstig och kanske otäck. Så kan betydelsen av ett ord glida i väg.

Ett betydligt nyare förstärkande uttryck är sjukt, en bok kan vara sjukt spännande. Uttrycket är vanligt hos 30-åringar men sällsynt hos 70-åringar. Så brukar det vara med modeord. Svenska Akademiens ordlista har sedan 2015 med sjukt som ett graderande adverb, och ger exemplet ”en sjukt bra låt”.

En del av de här förstärkande orden kan uppträda ensamma, det vill säga utan något efterföljande ord som bra eller spännande. Ett exempel på detta är ordet grymt. Den äldre betydelsen hos grym är ’ond’, som i ”Stalin var en grym ledare”. Den betydelsen är fjärran när man säger att Saltkråkan var ”en grym tv-serie”.

ANNONS

Ordet kräver inte heller ett efterföljande adjektiv som i grymt trevlig eller substantiv som i en grym film. Man kan om Sarah Sjöström uppskattande säga att hon är grym.

Man kan säga att hon är sjukt bra, men knappast att hon är sjuk (så länge hon är frisk). Hon kan vara en grym simmare, men inte en sjuk simmare. Däremot kan man säga att något är sjukt eller helt sjukt, liksom att något kan vara grymt eller helt grymt. Helt fantastiskt, alltså.

Vi lär aldrig få veta vem som först sa att något var helt sjukt. Den som retar sig på den här användningen av ordet sjukt kan vara lugn. Uttrycket kommer att bli mindre vanligt. Å andra sidan lär nya språkliga förstärkningar vara på väg – nya uttryck som kommer att irritera känsliga öron.

Lars-Gunnar Andersson, professor emeritus i modern svenska

ANNONS