Regeringens ”satsningar” på utbildning är i själva verket sänkta anslag

Utbildningsminister Mats Persson (L) skriver i repliken till SULF:s debattartikel Regeringens tal om kunskapsnation klingar falskt att han är förvånad att regeringens stora satsningar på ingenjörsutbildningarna får kritik. Det borde han verkligen inte vara, skriver Sanna Wolk.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

21/10 Förvånande att regeringens stora satsningar på ingenjörer får kritik

13/10 Regeringens tal om kunskapsnation klingar falskt

SULF har räknat på de faktiska beloppen och den så kallade satsningen innebär att ersättningen för studenter inom naturvetenskap och teknik ökar med 1,6 procent per helårsstudent. SULF har i rapporten Systemfel i kunskapsfabriken påtalat ett stort underskott av ersättningsbeloppen till ingenjörsutbildningarna. Redan 2016 behövdes ett tillskott på 37 000 kr per student för att ersättningen skulle hamna i nivå med mitten av 90-talet. Den siffran har ökat sedan dess. Ersättningen till högre utbildning kommer dessutom i två delar, där helårsstudent utgör drygt hälften. Så i praktiken är höjningen mindre än 1 procent, eller 935 kronor per student.

ANNONS

Rimmar illa

Det är visionslöst att kalla 935 kronor per student för en stor satsning. Att inte regeringen prioriterar högre utbildning när vi går mot en lågkonjunktur är mycket allvarligt. Det rimmar illa med alla vackra ord om excellens och en forskning i världsklass som både regeringen och utbildningsministern gärna säger när tillfälle ges.

Det är förstås bra att regeringen ser att ersättningsbeloppen för ingenjörsutbildningarna behöver höjas. Men ökningen är för liten och kommer inte att innebära möjlighet för lärosätena att höja kvaliteten på det sätt som regeringen vill. Tiden för laborationer, studiebesök och lärarledd tid behöver öka rejält för att göra skillnad. Det här är mest symbolpolitik, med billiga politiska poäng.

Produktivitetsavdraget på 1,84 procent tillsammans med en generell besparing på 0,5 procent på högre utbildning gör att regeringens satsning på mindre än 1 procent inte ens hindrar ytterligare urholkning av ersättningsbeloppen för ingenjörsstudenterna. I praktiken är det en något mindre neddragning än för andra utbildningsområden, men likväl en neddragning och inte en satsning.

Men en i praktiken betydelselös satsning och i de flesta fallen en faktisk minskning av anslagen till högre utbildning och forskning är en felaktig prioritering

Utbildningsminister Mats Persson (L) avslutar repliken med: ”Att i tuffa ekonomiska tider ändå kunna presentera satsningar visar hur mycket vi prioriterar högre utbildning och forskning. Jag ser fram emot att vidare diskutera framtida satsningar med Wolk. Det finns mer att göra.” Sulf förstår självklart att regeringen måste prioritera. Men en i praktiken betydelselös satsning och i de flesta fallen en faktisk minskning av anslagen till högre utbildning och forskning är en felaktig prioritering. Vi ser dock fram emot en fortsatt dialog med förhoppning att utbildningsminister Mats Persson förstår att kvalitet och excellens behöver ekonomisk uppbackning.

ANNONS

Sanna Wolk, förbundsordförande, SULF

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS