Butikernas öppettider kan påverka när vi köper vår alkohol, men inte när vi dricker alkoholen. De som vill dricka på andra tider än när det är öppet bunkrar alkohol och ställer den i kylen, skafferiet, i barskåpet eller garaget, skriver debattörerna.
Butikernas öppettider kan påverka när vi köper vår alkohol, men inte när vi dricker alkoholen. De som vill dricka på andra tider än när det är öppet bunkrar alkohol och ställer den i kylen, skafferiet, i barskåpet eller garaget, skriver debattörerna. Bild: Karin Grip / SvD / TT

Regeringen borde införa generösare öppettider på Systembolaget

Inför årets julfirande ringlade sig köerna till det statliga alkoholmonopolet långa och inför nyåret kan vi förvänta oss minst lika långa köer. Tills en utredning om avreglering av alkoholmonopolet är tillsatt kan den nya regeringen enkelt minska köerna och förmynderiet genom generösare öppettider och söndagsöppet. Det utan risk för att alkoholkonsumtionen ökar, skriver Benjamin Dousa och David Sundén.

ANNONS
|

De långa köerna kan förklaras av att Sverige har de sämsta öppettiderna i Norden. I Finland har alkoholmonopolet öppet mellan klockan 9–21 på vardagar och 9–18 på lördagar. Till och med i Norge är öppettiderna mer generösa. Norrmännen kan dessutom handla öl upp till 4,7 procent i livsmedelsbutiker till klockan 20 på vardagar och 18 på lördagar.

När Systembolaget för ett år sedan själva bad om längre öppettider på lördagar avslogs detta av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Skälet sades vara att längre öppettider leder till högre alkoholkonsumtion.

Kan inte användas

Om den dåvarande regeringen läst den rapport som Systembolaget beställt av en grupp prominenta alkoholforskare hade de kanske ändrat uppfattning. I rapporten går forskarna noggrant igenom 1 514 vetenskapliga artiklar inom alkoholområdet. Men de hittar endast en studie, av tillräckligt hög vetenskaplig kvalitet, som stödjer att längre öppettider leder till högre alkoholkonsumtion. Vad handlar den studien om? Jo, om man förbjuder butiker att sälja sprit mitt i natten till ryssar så dricker ryssarna mindre. Denna enda studie kan överhuvudtaget inte användas som belägg för att längre öppettider i Sverige ökar svenskarnas alkoholkonsumtion.

ANNONS

I samma rapport skulle den dåvarande regeringen även kunnat läsa att söndagsöppet som mest kan öka alkoholkonsumtionen med en procent. Det motsvarar ungefär en ökning med en flaska vin per svensk och år. Men det är dock inte helt klarlagt eftersom de vetenskapliga beläggen är ytterst knappa. Systembolagets forskare hittade nämligen endast tre studier som forskat på söndagsöppet och som höll tillräckligt hög kvalitet. Och dem emellan är det dött lopp. En artikel visar att söndagsöppet ökar konsumtionen i USA, en artikel visar blandade resultat för USA och en artikel visar att söndagsöppet i Kanada inte ökar alkoholkonsumtionen.

Risken är att alkoholen blir mer tillgänglig, när den i högre grad finns i hemmet än i butiken

Öppettider och öppetdagar bör rimligtvis inte påverka hur mycket man dricker eftersom försäljning och konsumtion inte är samma sak. Butikernas öppettider kan påverka när vi köper vår alkohol, men inte när vi dricker alkoholen. De som vill dricka på andra tider än när det är öppet bunkrar alkohol och ställer den i kylen, skafferiet, i barskåpet eller garaget. Risken är att alkoholen blir mer tillgänglig, när den i högre grad finns i hemmet än i butiken. Om tillgänglighet verkligen spelar roll för hur mycket vi dricker så leder sämre öppettider till en högre alkoholkonsumtion.

Vårt förslag är att Sverige följer Finlands exempel och låter alkoholmonopolet ha öppet 9–21 på vardagar och 9–18 på lördagar. Av samma anledning bör regeringen även föreslå riksdagen att besluta om att alkoholmonopolet även ska ha öppet på söndagar.

ANNONS

Benjamin Dousa, vd, Timbro

David Sundén, utredare, Timbro

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS