Vi bohusläningar kommer inte att stillatigande acceptera att vår livsmiljö och regionala identitet offras för att tillfredsställa en liten men högljudd klick av vänsterliberala storstadsbor, skriver debattörerna.
Vi bohusläningar kommer inte att stillatigande acceptera att vår livsmiljö och regionala identitet offras för att tillfredsställa en liten men högljudd klick av vänsterliberala storstadsbor, skriver debattörerna.

Ni offrar oss för att tillfredsställa vänsterliberala stadsbor

Eftersom vindkraftverken är flera hundra meter höga, kommer merparten vara väl synliga från land, såväl dagtid som nattetid, då de lyses upp. Våra barn kommer att bli den sista generationen med minnet av en obruten havshorisont i väster, skriver fyra politiker från majoriteten i Uddevalla kommun.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Ansökningar om att bygga vindkraft längs hela Bohuskusten ligger på regeringens bord, i svensk ekonomisk zon, men utanför kommungränserna. Den som har sett ett havsbaserat vindkraftsfält i verkligheten kan intyga att intrycket är påtagligt. Effekten kommer att bli som en vägg av vindkraftverk längs horisonten, hela vägen från Öckerö i söder till Koster i norr.

I stort sett hela det område som ska tas i anspråk för vindkraft är av avgörande betydelse för fisket. Även om allt färre lever av det, så är det kustnära fisket en grundläggande del av vår regionala identitet. Det är Bohusläns traditionella näring alltsedan landskapet först befolkades efter den senaste istiden. Med vindkraft i fiskevattnet är yrkesmässigt fiske hädanefter omöjligt. Det innebär ett slut för till exempel färska räkor.

ANNONS

Satt under press

Sedan landskapet blev svenskt 1658 har bohusläningarna på det stora hela varit lojala mot Stockholm och den svenska statsledningen. Det betyder dock inte att bohusläningarna skulle sakna en stark regional identitet. Under de senaste decennierna har denna identitet varit satt under press. Genom en serie beslut från Stockholm har Bohuslän upphört att existera som officiell regional enhet, vi är inte längre varken ett eget län, landsting eller valkrets. Bohusläningarna i allmänhet kan nog ändå leva med detta, några streck på en karta är inte livsviktigt för vår självbild.

Frågan om havsbaserad vindkraft slår dock rakt mot vår bohuslänska livsmiljö, och är ett grundläggande existentiellt hot mot vår regionala identitet. När regeringen i Stockholm signalerar att man vill påskynda bygget av havsbaserad vindkraft i den ekonomiska zonen måste vi bohusläningar börja agera. Det är förvånande att regeringen inte är mer varsam, kanske har man inte förstått att detta är en fråga som i förlängningen faktiskt har sprängkraft nog att verka söndrande på den nationella sammanhållningen.

Med vindkraft i fiskevattnet är yrkesmässigt fiske hädanefter omöjligt

Vi bohusläningar kommer inte att stillatigande acceptera att vår livsmiljö och regionala identitet offras för att tillfredsställa en liten men högljudd klick av vänsterliberala storstadsbor. Som centralort och största kommun i Bohuslän kommer Uddevalla att ta ansvar för att samla alla de krafter som vill verka för att bevara Bohusläns identitet och livsmiljö, vare sig det är andra kommuner, organisationer, näringsidkare eller enskilda. Vi kommer att göra vad vi kan för att informera allmänheten, bygga opinion samt påverka statens beslutsfattare på alla nivåer.

ANNONS

Martin Pettersson (SD), kommunalråd

Henrik Sundström (M), kommunalråd

Ann-Charlott Gustafsson (UP), gruppledare

David Sahlsten (KD), gruppledare

För majoriteten i Uddevalla kommun

LÄS MER:Kommunpolitikerna efter nya vindkraftsbeskedet

LÄS MER:Flytande vindkraftspark utanför Göteborg kan bli räkfiskets död

LÄS MER:Fiskearmada protesterar i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS