Magstarkt att skapa en konflikt som inte finns

Jag blir uppgiven när Liberalerna och Centerpartiet använder en så allvarlig fråga som mäns våld mot kvinnor för att försöka skapa konflikt där det inte finns någon, skriver Jenny Broman (V), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

ANNONS
|

Replik

5/12 Vräk förövarna i stället för att flytta på de utsatta kvinnorna

Först vill jag tacka Simona Mohamsson (L) och Sabina Music (C) för att de lyfter en viktig fråga. Vi rödgröna instämmer helt i att det inte är den våldsutsatta som ska tvingas flytta. Men jag tycker det är väldigt allvarligt att Liberalerna och Centerpartiet anklagar oss rödgröna för att inte stå bakom arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Det här handlar om att Simona Mohamsson (L) lagt en motion i kommunfullmäktige om att kommunstyrelsen tillsammans med AB Framtiden (de allmännyttiga bostadsbolagen) respektive BoPlats ska se över uthyrningspolicyn för att säkerställa att den som utsätts för våld inte vräks.

ANNONS

Våldsutövare ska flytta

Göteborgs stad har nyligen infört en nolltolerans mot våld i nära relationer. Den gäller även för bostadsbolagen. År 2021 gav kommunfullmäktige Framtiden AB i uppdrag att det är våldsutövare och inte våldsutsatta som ska flytta.

Men vi håller med om mycket av vad Mohamsson (L) föreslår – och vi kan konstatera att stora delar redan görs. Det rödgröna styret vill gå längre än Liberalerna och Centerpartiet. Vi vill både se över uthyrningspolicyn och rutinen för avsteg med anledning av hot och våld för att säkerställa att den som utsätts för våld inte vräks, samt utvärdera kriterierna och kraven för internbyte.

Vi vill också se över möjligheten för att den som utsatts för våld att kunna lämna önskemål om geografiskt område för internbyte, utifall man vill lämna det område man bott i eller tvärtom behöver bo nära barnens förskola eller skola. Det gör vi eftersom alla inte vill bo kvar i den lägenhet eller ens det område där man utsatts för våld, men för vissa är det viktigt att livet inte blir ännu mer komplicerat med hämtning och lämning av barn.

Vi vill både se över uthyrningspolicyn och rutinen för avsteg med anledning av hot och våld för att säkerställa att den som utsätts för våld inte vräks, samt utvärdera kriterierna och kraven för internbyte

Det har även funnits vissa begränsningar med dagens lagstiftning som ibland har gjort det svårt för den våldsutsatta att ta över hyreskontrakt. Nästa år börjar en lagändring, som initierades av den förra regeringen, att gälla som ska göra den lättare för den som utsatts för våld att kunna ta över lägenheten, antingen för att bo kvar eller byta boende.

ANNONS

Det är väldigt magstarkt av Simona Mohamsson (L) och Sabina Music (C) att gå till attack för att försöka ta några billiga politiska poäng när vi inte ens är oense i frågan – och när vi vill ta fler steg framåt än de själva föreslagit. Låt oss i stället fokusera på det viktiga arbetet mot våld i nära relationer.

Jenny Broman (V), kommunalråd med ansvar för sociala frågor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS