För hela problemet med Frihamnen är att den har ett fantastiskt bostadsläge vid vattnet mitt i centrum. Sanningen är att den ökända Göteborgsleran, kommande havsnivåhöjningar, infrastruktur och utrymmen för diverse kommunal service inte är gratis, den är svindyr här, skriver debattören.
För hela problemet med Frihamnen är att den har ett fantastiskt bostadsläge vid vattnet mitt i centrum. Sanningen är att den ökända Göteborgsleran, kommande havsnivåhöjningar, infrastruktur och utrymmen för diverse kommunal service inte är gratis, den är svindyr här, skriver debattören. Bild: Olof Ohlsson/Göteborgs-Posten

Låt Frihamnen bli en Central park för Göteborg

De rödgröna har till sist insett att det inte kommer att bli några billiga hyresrätter i Frihamnsstaden. Det är för kostsamt att bygga på den ökända Göteborgsleran. Mitt förslag är att vi anlägger en park likt New Yorks central park på området, dit göteborgarna kan bege sig för att uppleva fantastiskt flora och fauna, skriver Håkan Olsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det är oansvarigt av planerare och politiker att lura i oss stackars gräsrötter en massa fagra löften enbart baserade på fina visioner. Johannes Hulter (S) medger nu att; ”…ett projekt först och främst måste vara ekonomiskt hållbart och att det utgör hela grunden för ett stadsutvecklingsprojekt…” Bra insikt men sent påkommen.

Hulters åsikt att det är viktigt att göra det möjligt att kunna bo och röra sig i vilken stadsdel som helst är god och en helt naturlig utgångspunkt för alla stadsplanerare hoppas jag. Hur skall vi ha råd med ett fungerande samhälle för utbildning, sjukvård, vård och kultur om vi öser ned miljarder i leran under Frihamnen.

ANNONS

Kommunal service

För hela problemet med Frihamnen är att den har ett fantastiskt bostadsläge vid vattnet mitt i centrum. Sanningen är att den ökända Göteborgsleran, kommande havsnivåhöjningar, infrastruktur och utrymmen för diverse kommunal service inte är gratis, den är svindyr här.

Misslyckandet med Frihamnen är ju inte det enda planeringsmisslyckandet, kommer någon ihåg Linbanehaveriet till exempel? Eller problemen med Packhuskajen? Felet består i den inre politiska dynamiken. Man får högre politisk rang i ett parti om man producerar visioner. Ekonomin, om den nämns, består i att ”någon annan” skall betala. Under det rödgröna styret som förra gången havererade så fick V, MP och Fi för stort spelrum över realisterna i Socialdemokraterna. Jag hoppas att S har lärt sig den läxan. Och jag hoppas att vi nu har en tjänstemannaorganisation som kan i klartext ryta ifrån när visionärer utan markkontakt i politiken får för många högtflygande idéer.

Extension Rebellions kommer att jubla och jag och ornitologerna likaså.

Bortsett från att Älvstrandenbolaget i en internaffär, via bolag, köpt halva Frihamnen från Göteborgs Hamn AB så är troligen kommunens investeringar i området begränsade.

Så mitt förslag är ett Central park i Frihamnen, låt naturen i form av fåglar och växter ta över. Området är så pass stort att man har plats för både planerad park och oplanerade våtmarker för fåglar och vattenorganismer. Se till så att området delvis blir ett exklusivt område för undanträngd fauna och ge göteborgarna och turisterna en fantastisk plats att uppsöka. Om vattnet stiger och området sköljs över ibland? Gör inget, det blir bara mer våtmark. Och sjöfåglarna kan bosätta sig i bastun. Extension Rebellions kommer att jubla och jag och ornitologerna likaså. Och så kan debatten om hur vi åstadkommer det goda samhället fortsätta där det finns bättre förutsättningar.

ANNONS

Håkan Olsson, civilingenjör och fastighetsekonom

ANNONS