Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att i Europa 2021 helt lyfta bort alla hänvisningar till sexuell hälsa och reproduktiva rättigheter i kampen mot det könsbaserade våldet är omöjligt, skriver debattören. Bild: Europaparlamentet
Att i Europa 2021 helt lyfta bort alla hänvisningar till sexuell hälsa och reproduktiva rättigheter i kampen mot det könsbaserade våldet är omöjligt, skriver debattören. Bild: Europaparlamentet

Låt inte EU-högern sabotera kampen mot det könsbaserade våldet

Att högern ställer bekämpningen av det könsbaserade våldet mot aborträtten är skandalöst. Det visar att konservativa krafter och abortmotståndare i den egna gruppen väger tyngre än arbetet mot våld mot kvinnor, skriver Malin Björk (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Var tredje kvinna i EU har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld, och varje vecka dör i snitt 50 kvinnor till följd av det könsbaserade våldet. Under covidpandemin har våldet dessutom ökat kraftigt.

Vi feminister i EU-parlamentet har i över tio år uppmanat EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag för att bekämpa våldet. Hittills utan resultat. Nu gör vi ett nytt försök. På onsdag röstar EU-parlamentet om ett betänkande där jag och min gröna kollega Diana Riba bland annat föreslår:

• Att medlemsländerna satsar mer pengar och permanentar stödet till kvinnojourer.

• Att polis och rättsväsende ökar kompetens och satsningar, så att vi får fler fällande domar och fler kvinnor kan få upprättelse i domstol.

• Att EU antar en strategi och ett direktiv för att bekämpa våldet mot kvinnor och annat könsbaserat våld.

• Att ta i beaktande att det könsbaserade våldet även drabbar hbtqi-personer, eftersom grunden till våldet är patriarkala strukturer, könsstereotyper och en ojämn maktfördelning i samhället.

• Att sexuell hälsa och reproduktiva rättigheter (SRHR) som aborträtten också ses som en grundläggande del i kampen mot det könsbaserade våldet.

Starkt stöd

Nästan alla partigrupper i EU-parlamentet stöder idén om ett EU-direktiv mot det könsbaserade våldet – även parlamentets största grupp EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Trots det la EPP, däribland KD:s Sara Skyttedal, ner sina röster under utskottsomröstningen i juli.

Under utskottsförhandlingarna gjorde högergruppens representanter det tydligt var skon klämmer: det handlar om att texten också lyfter betydelsen av SRHR, som abortvård. För att ge sitt stöd till rapporten krävde EPP:s ledamöter att alla referenser till SRHR och aborträtten skulle tas bort.

Tvångsgraviditeter är en form av våld mot kvinnor och aborträtten är grundläggande i att ge oss kvinnor makten över våra kroppar.

Att i Europa 2021 helt lyfta bort alla hänvisningar till SRHR i kampen mot det könsbaserade våldet är omöjligt. Tvångsgraviditeter är en form av våld mot kvinnor och aborträtten är grundläggande i att ge oss kvinnor makten över våra kroppar.

Att högern ställer bekämpningen av det könsbaserade våldet mot aborträtten är skandalöst. Det visar att konservativa krafter och abortmotståndare i den egna gruppen väger tyngre än arbetet mot våld mot kvinnor.

Omröstningen kommer att bli jämn och varenda röst kan vara avgörande.

Jag förväntar mig att M och KD nu tar sitt ansvar och röstar för betänkandet och även uppmanar sina europeiska kollegor att göra detsamma. Omröstningen kommer att bli jämn och varenda röst kan vara avgörande.

Om betänkandet röstas igenom skulle det sända en tung signal till EU-kommissionen och medlemsländerna att äntligen börja agera mot det könsbaserade våldet. Går betänkandet inte igenom skulle det vara ett svek mot Europas kvinnor och alla de som utsätts för det könsbaserade våldet, och mot alla de som varje dag försöker stoppa våldet.

Malin Björk (V), EU-parlamentariker