Det Israel har gjort mot det palestinska folket i 76 år är att effektivt fördriva, fängsla och mörda dem. Ockupationen av Palestina har brett ut sig allt mer ju längre tiden har gått och Israel har varit kritiserat internationellt för både ockupationen och det apartheid-system som de har tvingat palestinierna att leva under, skriver debattören.
Det Israel har gjort mot det palestinska folket i 76 år är att effektivt fördriva, fängsla och mörda dem. Ockupationen av Palestina har brett ut sig allt mer ju längre tiden har gått och Israel har varit kritiserat internationellt för både ockupationen och det apartheid-system som de har tvingat palestinierna att leva under, skriver debattören. Bild: Jehad Alshrafi/Privat

Jag skäms över våra ryggradslösa politiker

Det verkar som att Europaparlamentsvalet i år kommer att handla om huruvida man är antirasist eller inte. Samtidigt som det sker ett folkmord på palestinier med live-rapportering vägrar den svenska regeringen att uttala sig trots de landsomfattande demonstrationerna som brer ut sig från Norrbotten till Skåne, skriver My Kårlycke, Ung Vänster.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Osynliggörandet av vår tids allra största freds- och rättviserörelse verkar dock vara ännu ett medvetet sätt att tysta ner protesterna, från de blåbruna partierna som vi nu kan kalla rasister hela högen.

Det Israel har gjort mot det palestinska folket i 76 år är att effektivt fördriva, fängsla och mörda dem. Ockupationen av Palestina har brett ut sig allt mer ju längre tiden har gått och Israel har varit kritiserat internationellt för både ockupationen och det apartheid-system som de har tvingat palestinierna att leva under. I åratal har Israel och IDF inte bara tagit deras hem och deras land ifrån dem utan arbetat aktivt med att se till att kulturarv och historia inte ska få finnas kvar. De hugger ner olivträden och sätter eld på böcker.

ANNONS

Blivit utrotningszoner

Att Sydafrika gång efter gång har gått tillbaka till internationella domstolen för att ställa Israel till svars är ingen slump. För det var inte så länge sedan apartheid och rasism existerade även där. För det är vad Israel gör - ett massmord grundat på rasism och sionism. Där bomberna faller över sjukhus, skolor, flyktingläger - där “evakueringszonerna” har blivit utrotningszoner. Där barnfamiljer blir brända levande av bomber, barn hittas utan huvud, palestinier blir satta i koncentrationsläger och där tron på att fly och överleva inte längre finns kvar.

Det lidande som det palestinska folket har fått leva i är helt ofattbart och jag skäms över Sverige. Vilka ryggradslösa politiker vi har! Sverige har redan erkänt Palestina som stat - det är inget man kan ta tillbaka eller ignorera. Studenterna som ockuperar gräsmattorna utanför universiteten för att tvinga sina lärosäten att bryta all samverkan med Israel och alla vi som är ute på gator och torg i alla städer i hela Sverige, vecka efter vecka, är det sista uns av medmänsklighet och internationell solidaritet som vårt land verkar ha kvar.

Det enda rimliga som finns att göra nu är att avbryta och bojkotta all handel med Israel, arrestera Netanyahu och tvinga Israel att stoppa massmordet de begår och häva ockupationen

Jag spottar på allt prat om europeiska värderingar - uppenbarligen är det inte medmänsklighet, antirasism eller internationell solidaritet man talar om. Det enda rimliga som finns att göra nu är att avbryta och bojkotta all handel med Israel, arrestera Netanyahu och tvinga Israel att stoppa massmordet de begår och häva ockupationen. För att det ska kunna bli fred måste rättvisa skipas och ockupationen brytas.

ANNONS

Snart är det Europaparlamentsval. Det kommer att vara din chans att bestämma vilken sida av historien du vill vara på. Vill du vara på rasisternas sida eller med vår tids största freds- och rättviserörelse - rörelsen för ett fritt Palestina? Rösta för Palestina i år, men gör något ännu viktigare sedan - gå och organisera dig, ockupera universitetens gräsmattor och marschera i demonstrationerna med oss.

My Kårlycke, vice ordförande Ung Vänster

ANNONS